Nízká tepová frekvence

Dobrý den, chci se zeptat, příteli (25 let) se asi před dvěma měsíci udělalo v práci špatně, odvezli ho do nemocnice, kde mu naměřili vysoký tlak, byl na pozorování jeden den a pak ho pustili domů. Před 14 dny mu dali Holter na 24 hodin a další den měřič tlaku na 24 hodin. Dnes byl na zátěžovém testu, kde šlapal na kole a dostal výsledky. Tlak byl během měření 24 hodin v pořádku, zátěžové testy dopadly také dobře, ale prý mu naměřili během jedné chvíle, když zrovna spal, nízkou tepovou frekvenci kolem 40/min. Přítel hraje fotbal, ačkoliv se mu naposledy na fotbale zvýšil tlak, tak jej nedohrál. Ještě ho objednali na nějaké další vyšetření, ale prý hned do telefonu zmínili, že to bude nejspíš na kardiostimulátor. Je těch 40 málo v klidovém režimu? Myslíte, že byl měl dostat kardiostimulátor? Nikdo z rodiny žádné takové problémy nemá. A měl by nějak fotbal omezit? Také kouří, měl by přestat? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tepová frekvence 40/min ve spánku je ještě fyziologická. Pokud přítel pravidelně sportuje, tak má nižší klidovou frekvence kvůli sportu. Pravděpodobně půjde o konzultaci a návrh dalšího řešení. Zanechání kouření je vždy dobré zvážit.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: