Nízké lymfocyty (2.)

Dobrý den, reaguji na vaši odpověď k mému předchozímu dotazu > http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/nizke-lymfocity-60635 Na nemoc užívám Salofalk, postiženo je tlusté střevo (K50.9). Zpočátku jsem bral také kortiokidy, nicméně jejich jediný efektem bylo to, že se mi dělaly vyrážky na kůži a strie, tak jsme je vyřadili. O malnutrici nejspíš nepůjde, mám 85kg a všechny ostatní hodnoty byly až na menší odchylky v pořádku. Sedimentace 2hod12 (6-10) >> Glukoza 6mmol/l (3,3-5,6) >> Osmolalita vypoč. 298mmol/kg (275-295) >> Hematokrit 0,412 (0,42-0,52) << Objem erytrocitu 82,4 fl (84-98) << Neutrof. segmenty 0,781 (0,48-0,7) >> Lymfocyty 0,132 (0,23-0,45) << B12 mám také dostatek, beru denně acidum folicum. Na neurologii už jsem byl poslán a tam neuropatii víceméně vyloučili. Byl jsem i na EMG a dostal jsem tento závěr: "Prostupně progredující myalgie s lehkým prox.svalovým oslabením pletence pánevního. Dle EMG vyšší dráždivost spin. moroneuronu, lehká zadněprovazcová spt., bez mygoenní poruchy, jen lehká neurogenní porucha." Nicméně tam mi tvrdili že z toho ty bolesti a pálení nohou taky nebudou. Taky už na mně zkoušeli troje léky (APO-GAB, Baclofen, Lyrica) a ani jeden na to zatím nezabral. Bolest se zlepšuje v chladu a zhoršuje v teple. Když sedím dlouho na místě nebo ležím večer pod peřinou, tak mě začne pálit celá spodní polovina těla, jak kdyby na mě někdo vylil vařící vodu. Loňské léto jsem stvrávil tak, že jsem se po příchodu domů každé dvě hodiny sprchoval studenou vodou, aby se to vůbec v tom vedru dalo nějak vydržet. Také mi předepsali ascorutin, ten když si vezmu, tak je to na pár hodin taky lepší. Nohy mi po něm celé ochladnou, nejde jen o pocit, když si na ně sáhnu tak jsou mnohem chladnější než zbytek těla, ale vydrží to jen na několik hodin, pak se vše vrátí do (bolestivého) normálu. Gastroenterolog o tom ví, ale zřejmě netuší co se mnou. Pravděpodobně si na tohle žádný jiný pacient přede mnou ještě nestěžoval. Léky to určitě nebude, protože to začalo ještě před jejich nasazením. Také se to zhoršuje při vyšším tlaku, ale UZ žil na nohou mi dělali už před rokem a také nic zvláštního nenašli. Teď jsem ještě dostal doporučení na revmatologii, ale jestli tam nic nenajdou, tak už nejspíš nebude kam jít... Předem děkuji za Vaše rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za doplňující informace. Pokud je tedy Crohnova nemoc dobře kontrolovaná léčbou a příslušné výsledky toto hodnotící máte v pořádku, myslím, že úvaha o jiné příčině Vašich uvedených potíží je na místě. Otázka "kam jít" - domnívám se, i přes dosavadní běh věcí, že by koordinace dalšího vyšetřovacího postupu, vyjádření k pravděpodobné příčině stavu - nikoliv jen "naše to není" a také navržení jiné (byť třeba jen příznaky tlumící) léčby měly být věcí neurologa, protože dle Vašeho popisu jde přesvědčivě o tzv. neuropatický typ bolesti. I když tam jste již byl, je nutno říci, že z EMG vyšetření nelze 100% říci, že Vaše potíže nejsou způsobeny nějakým typem neuropatie (zjednodušeně - nervy mají více typů vláken, která všechna mohou "zlobit", při EMG se ale přímo testují jen některá). Navíc výsledek není možno považovat za zcela negativní - ukazuje na možnost nějakého postižení neuronů (nejspíše v míše) a měl by myslím vést k doporučení provedení zobrazovacích vyšetření mozku a míchy (v tomto případě nejlépe magnetickou rezonancí) - pokud toto již neproběhlo. Neuspokojivý efekt dosud vyzkoušených léčiv by u neuropatie byl sice netypický, ale u léků typu Apo-Gabu i Lyricy může jít o problém dávkování - často je potřeba k dosažení úlevy poměrně vysoká dávka a efekt nastupuje pomalu, i tak ale nutno říci, že prostě jsou pacienti, kteří na ně reagují špatně. Tím Vás neodrazuji od návštěvy revmatologa - nedomnívám se sice, že by problém byl dán onemocněním z této oblasti, ale revmatolog by měl být zvyklý uvažovat nad diagnózou "zeširoka" a poté, co Vás tělesně vyšetří, může odhalit něco, co bylo dosud přehlédnuto, získáte tím užitečný další názor. Ohledně počtu lymfocytů - to je myslím možno považovat v tuto chvíli za spíše vedlejší nález. Přeji Vám hodně trpělivosti, věřím, že příčinu potíží se podaří odhalit a také najít vhodnou léčbu. Pokud by po konzultaci neurologa, gastroenterologa a revmatologa byla věc stále diagnosticky nejasná a potíže trvaly, je dobré obrátit se na ambulanci pro léčbu bolesti (bývá obv. ve větších nemocnicích) - kde mají větší zkušenost s vedením symptomatické léčby než má třeba Váš neurolog - domluvte se na tom kdyžtak s ním.. S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Články: Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Bolí vás často břicho a na...
Lupy
Články: Lupy
Lupy jsou šupinky kůže...
Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Je „klíšťovka“ jediná hrozba pro naše mazlíčky?
Články: Je „klíšťovka“ jediná hrozba pro naše mazlíčky?
Všechna klíšťata v některém...
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: