Nizky cukr a nemocne srdce

Dobry den,prosim,chtela bych vedet.kdyz manzel ma nemocna srdce a ted ma cukr 3.1-5.1,nebot si picha 4krat denne inzulin,jestli mu to neohrozuje srdce.Dekuji Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Lenko! Podávání inzulínu 4* denně bývá obvykle ten nejlepší způsob, kdy jedna dávka dlouhodobého inzulínu zajišťuje určitou minimální trvalou hladinu, a tři dávky před třemi hlavními jídly zabezpečují vyšší dodávku inzulínu k uložení přijatého jídla do buněk. Hodnota 5,1 by se mi líbila, hodnota 3,1 je ale již moc nízká: nedostatečná hladina cukru v krvi by skutečně mohla ohrožovat zdraví Vašeho manžela (nejcitlivější bývá mozek, který při nedostatku cukru nemůže přiměřeně pracovat a tak se objevují stavy zmatenosti, zuřivosti či dokonce bezvědomí). Doporučuji navštívit s podrobnými záznamy glykémií Vašeho lékaře, který by měl snížit lehce dávky inzulínu (předcházející nízkým hodnotám: pokud by Váš manžel měl například v devět hodin ráno nízkou hodnotu, pak je vhodné druhý den ráno aplikovat dávku sníženou o jednu či dokonce o dvě jednoty, tak, aby po aplikaci inzulínu opět nevznikla příliš nízká hladina. Přeji hezký večer! KK

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: