Nizky rast dietata

Dobry den, dcera ma 2,5 roka a meria len 86 cm. Dala som jej robit testy u pediatricky aj na celiakiu a vysli tieto vysledky: prot. proti tkan. trasnglutaminoze IgA 0, 001 prot. proti tkan. trasnglutaminoze IgG 0,398 prot. proti deam. gliadinu IgA 0,060 prot. proti deam. gliadinu IgG 12.400 podla pediatricky nema celiakiu a podla endokrinologicky by sme mali vynechat lepok lebo ta hodnota je hranicna. Ako to vidite vy? dakujem za vas nazor. Zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Zuzano! Chápu, že Vás malá výška dítěte znepokojuje. Je skutečně na dolní hranici normy pro tento věk. Samozřejmě se dispozice k růstu a konečné výšce dítěte odvíjejí od výšky rodičů a prarodičů. Jak dítě skutečně poroste záleží na mnoha faktorech. Jedním z nich je právě dostatečný přísun živin, který může být narušen postižením tenkého střeva při céliakii. Vámi uváděné hodnoty jsou bez příslušných jednotek. Proto je nedokážu posoudit. Pokud je tedy některá z těchto hodnot protilátek proti tkáňové transglutamináze či deaminovanému gliadinu hraniční či zvýšená a současně má Vaše dítě normální hladiny celkový protilátek v těchto třídách (IgA a IgG), potom bych doporučil ještě vyšetřit protilátky proti endomysiu. To z toho důvodu, že se dnes doporučuje protilátkově vyšetřit právě transglutaminázu a popř. i endomysium. A každý z těchto testů svou citlivost a specifičnost. Mohou tedy být i falešně pozitivní či negativní. Osobně s tím mám dobré zkušenosti. Nicméně naměřené hodnoty vyslovují pouze podezření na céliakii. Následně je třeba doplnit enterobioptické vyšetření, které odhalí skutečný stav střevní sliznice. Tedy, jestli se skutečně jedná o céliakii vyžadující dodržování bezlepkové diety. I kdyby byly všechny testy negativní a dítě stále nerostlo, tak byste zavedením bezlepkové diety nic nezkazila, protože teprve praxe ukáže skutečný efekt dietních opatření na růst dítěte. Přeji vám hodně úspěchů! S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x