Nízký srdeční tep

Asi před půl rokem se mi začala motat hlava, bojím se chodit sama, abych neupadla. Chodím ven pouze s manželem, abych se ho mohla přidržovat. Navštívila jsem svého praktického lékaře. Ten mi naměřil tep 40. Dlouhodobě se léčím s vysokým tlakem. Tep jsem měla vždy nízký, málo přes 50. Lékařka mi zkoušela opakovaně změnit léky, ale některé jsem nesnášela, způsobovaly mi otoky, špatně se mi dýchalo. Pociťuji bolest od levé lopatky přes krk a končí to pod lebeční kostí. .Ultrazvuk krční páteře vykazoval pouze opotřebení odpovídající mému věku. Rehabilitace zaměřená na krční páteř mi rovněž nepomohla. Byla jsem týden hospitalizována v Hradecké fakultní nemocnici na kardiologii. Nejdříve zvažovali možnost kardiostimulátoru, ale nakonec od toho upustili. Po celou dobu jsem měla na sobě přístroj na sledování tlaku a tepu, t. zv. Holtera. Avšak nic podstatného na něm nezjistili. Změnili mi pouze léky, pomocí kterých mi stabilizovali tlak a tep. Poslali mě na vyšetření na neurologii. Tam jsem byla vyšetřena celkem 2x a 1x na poliklinice. Příčinu tam rovněž nezjistili. Jsem z toho již psychicky zoufalá a nevím, co mám dělat. Poraďte, jak mám dále postupovat. Děkuji. Jana

Odpověď odborníka:

Motání hlavy opravdu může souviset s nízkým tlakem a tepem. Příčinou ale můžou být i potíže s páteří, neurologické potíže a poruchy vnitřního ucha. Na kardiologii Vám změnili léky. S odstupem času bych zopakoval Holter EKG i 24hodinové měření tlaku krve. Dle toho bude možné posoudit vliv změny léčby a vyloučit velice pomalý tep a velice nízký tlak. Jesti vyšetření dopadnou negativně tj vše bude OK doporučuji motání řešit dále cestou neurologie a ORL
s pozdravem

MUDr. Branislav Holman
MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x