Nizky testosteron

Dobry den, mam 30 rokov, cez pol roka pocitujem chronicku unavu, migreny, znizenu vykonnost v sporte, zhorsenu sexualnu funkciu(problem hlavne s nastupom erekcie, potreba stimulacie rukou cca 5 minut, potom ok). Niesom obezny, pravidelne sportujem, no posledne 3 mesiace nic nerobim koli velkej unave. 178 cm, 86 kg (mal som 80 pred 3 mesiacmi) Mam znizenu funkciu stitnej zlazy, 2 roky beriem euthyrox. Pred styrmi mesiacmi som oznamil endokrinologovi moje symptomy a poziadal ho o zmeranie testosteronu. vysledky z 18.11.2014 u endokrinologa: Testost. 8.64 nmol/l Prolakt. 227 mUI/l FSH 2.5 U/l LH 2.7 U/l FT4 23.0 pmol/l TSH 4.99 mU/l opakovany odber po troch mesiacoch 24.02.2015 u endokrinologa: Testost. 9.84 nmol/l LH 2.0 U/l FSH 2.4 U/l FT4 24.9 pmol/l TSH 1.21 mU/l kedze endokrinolog mi povedal ze testosteron suvisi iba s libidom, nie s erekciou, objednal som sa k urologovi/andrologovi. vysledky z 14.1.2015 u urologa: Testost. 5.40 nmol/l SHBG 12.4 nmol/l opakovany odber po mesiaci 18.02.2015 u urologa: Testost. 6.27 nmol/l Urolog mi predpisal Sildenafil Actavis, 25mg funguje na 100%. (neviem ktorej hodnote testosteronu verit urolog/endokrinolog)obaja doktori mi navrhli substitucnu liecbu but injekciami alebo tablety undestor podla mojho vyberu. Kedze mam obavy o negativny dopad TRT na plodnost, spytal som sa ich ci by nebolo lepsie najprv nasadit clomid alebo HCG alebo kombinacia test+HCG. Obaja taku liecbu nerobia.. Viete odporucit doktora v Brne ktory lieci hypogonadism inak ako len suplementaciou testosteronu? Myslim ze po troch rokoch TRT by bolo dost komplikovane navratenie plodnosti, preto by som sa na to sustredil uz teraz. (LH, FSH su na dolnej hranici, takze si myslim ze nastartovanie organizmu je mozne) Uzivam Lieky: Prestarium neo Milurit Euthyrox 75

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vámi zmiňovaná "centrální" stimulační terapie pohlavní osy se používá zejména u vyvíjejích se jedinců, tj v pubertě dětskými endokrinology, nebo pak v reprodukčních centrech. Je pravdou, že substituční léčbou androgeny se spermatogeneze utlumí, nicméně by se mělo jednat o proces reverzibilní (plná restituce trvá asi 1,5 roku), který je navíc nastartovatelný rychleji v případě potřeby právě danou centrální léčbou. Bohužel, konkrétní pracoviště na tuto terapii doporučit nejsem schopna. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak se rozvíjí alergická reakce?
Články: Jak se rozvíjí alergická reakce?
Chcete-li rozumět tomu, co...
Rakovina prsu u mladých žen? Sice vzácná, zato komplikovaná
Co dělat, když má dítě horečku?
Články: Co dělat, když má dítě horečku?
Vysoká teplota u malého...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ženská ejakulace
Články: Ženská ejakulace
Ženskou ejakulaci neboli...
Trápí vás záněty dutiny ústní? Kyslík a mořská sůl pomohou!
S léky proti bolesti zacházejte opravdu opatrně
Články: S léky proti bolesti zacházejte opravdu opatrně
Snad v každé domácnosti se...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: