Nizky testosteron

Dobry den, je mi 31. v detstve a v puberte si ma vsetci mylili s dievcatom. v puberte som nemutoval, nemal som pubertalne spravanie ako ostatni rovesnici. vzdy som bol vysokej, stihlej postavy. vsetci lekari co ma videli od 14 rokov do teraz vyzleceneho nedokazali skryt svoje zdesenie z mojej postavy. mam rozpatie ruk 203, vysku 197. co je eunochidny habitus. nedokazem nabrat svalovu hmotu napriek, ze vsetky sposoby posilovania a jedalnicka som uz vyskusal okrem anabolik a legalnych steroidov. pocas VS som narastol o 3 centimtre. po 6 rokoch od vysokej skoly narastol o dalsie dva 2 cm. co asi naznacuje, ze hladina testosteronu nikdy nebola tak vysoka, aby mi uzatvirila strbiny. nedokazem plnit ulohu muza v spolocnosti, ktory by mal byt sutazivy, odvazny, priebojny, energicky. som plachy, ludia ma hodnotia cely zivot ako by som nemal iskru a zivot. mam neurocirkulacnu asteniu a obcas sa nervovo zosypem pod dlhodobym stresom. podla andrologickeho dotaznika mam padam test 26 pricom najvyssia normalna hodnata by mala byt 17. podla psychotestov mi vyslo, ze mam zavazne stavy depresie a vysoke riziko spachania samovrazdy. podla psychologa mam vyhybavu poruchu osobnosti. rozhodol som sa ist urologovi na andrologicke vysterenie, ale podla neho hormonalne testy su ok. ja si to nemyslim lebo vysledky su v rozmedzi od-do laboratornych hodnot pricom hormony u muza zavisia na veku. podla clankov publikovanych napr v european journal of endokrinolgy alebo quest diagnostics a vsetkcyh ostatnych moj hormonalny profil zodpoveda veku muza 75 az 85 rocneho. teda moje prizanky a vysledky testov spolu sedia. moji rovesnici maju dva krat vyssiu hladinu tetosteronu ako ja. preto sa ani necudujem tym mojim prejavom aj v spravani, ze som vytlaceny na okraji spolocnosti. podla mna mam od malicka znizenu tvorbu testosteronu. chcem sa pytat ci by bolo vhdone si dat vysetrit u endokrinologa ci nahodu nie je niekde porucha v nejakej inej casti hormonalneho systemu a prejavuje sa to znizenym testosteronom. pretoze teraz mam 31 a hladiny ako 80 rocny. ake budem mat potom, ked vekom to bude klesat o polovcu az tretinu? ak to spojim so statistikou, ze muzi najviac pachaju samovrazdy v 40 rokch zivota, tak som mozno na rade a ostava mi 10 rokov zivota? hladina testosteronu tomu nasvedcuje. vzdy po roku v praci sa nervovo zosypem /hyperventilacia, tachykardia, vysoky tlak.../. na zivot som rezignoval akoby som uz vsetko prezil a treti rok som nezamestany. podla psychologa moje spravanie voci ludom je v poraidku a skor je prinosom, iba nie som dost asertivny a sebavedomy. co ak som vyhorel uplne? uvazujem, ze by som si dal vysetrit cortizol a dhea a jeho pomer. ako sa interpretuje tento pomer? vraj vyssi pomer je u depresivnych ludi. vedia toto lekari vyhodnotit? oplati sa mi este po tychto udajoch patrat a obtazovat lekarov alebo nechat vsetko na prirodu nech si vyberie silneho jedinca a slabsieho vyradi? dakujem za odpved. s pozdravom emil hodnoty v sere: test 13.56 nmoll /8-27/ shbg 42 nmoll /17-66/ lh 2.71 iu/i /1.5-9.3/ fsh 7.22 iu/i /1.9-19/ prl 6.13 ng/ml /2.1-17.7/ estrd 128 pmoll /43-151/

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hladina testosteronu je skutečně při dolní hranici, chybí mi ale vyšetření volného testosteronu...tedy toho účinného ve tkáních. Podle nízké hladiny LH a FSH však nevypadá, že by byla přítomna porucha syntézy testosteronu v testes. Mohlo by se jednat o centrální formu hypogonadismu (poruchy je lokalizována v oblasti hypofýzy nebo hypothalamu). Jak vypadá výš spermiogram? Je v pořádku nebo je i prokázaná porucha plodnosti? Deprese je komplikovaný problém, jehož příčina není vždy jasná (uvádí se změny v koncentraci meuromediátorů v mozku)...poměr, na který se ptáte, se běžně nevyšetřuje a i kdyby ano, nikdo vám s jistotou neřekne, jestli jsou hormonální změny vyvolány depresí nebo deprese je vyvolána změnou poměru těchto hormonů (osobně se přikláním k první variantě). Mozek, endokrinní systém a imunita jsou spojité nádoby (také se začíná vyvíjet obor neuroimunoendokrinologie)...vše souvisí se vším. Vzhledem k vaší postavě by bylo také možné udělat genetické vyšetření k vyloučení chromozomální abnormality (klinefelterův syndrom...)nebo jiné genetické poruchy (Marfanův syndrom,homocystinurie...). Na endokrinologii se jistě můžete nechat vyšetřit, možná endokrinologa napadne ještě něco dalšího. Držím palce a neházejte flintu do žita...

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x