Nízký tlak?

Dobry den, mivam odjakziva spise nizsi tlak, jsem velice drobne stihle postavy (158 cm/42 kg), posledni dobou se mi tlak jeste snizil. Mam domaci pristroj na mereni tlaku a bezne si namerim i 98/58. Na druhou stranu mam nekdy vyssi tep (kolem 90 v klidu), pocituji take nekdy extrasystoly a buseni srdce, vysetreni vsak nic neprokazaly. Uz od listopadu minuleho roku se potykam s pocitem zavrati a motanim hlavy. Mam take spatnou krcni pater, resp. ztuhle svaly, od toho caste bolesti hlavy. Na neurologii byl nalez negativni (kdyz jsem si jiz po nekolikate stezovala na pocity nestability). Pricitala jsem to tedy spatnemu stavu krcni patere nebo psychice (trpim uzkostnou poruchou). Nyni, kdyz si hlidam tlak, nevim, zda to neni spise tim nebo to muze mit vsechno nejakou souvislost?? Jsem z toho celkem zmatena a nevim, co si myslet nebo jak si pomoct. Na krcni pater cvicim, piju hodne cerneho caje, ale vysledky nepocituji. Citim se slaba, malatna, nekdy nestabilni. Mozna se na priznaky moc soustredim a moc se pozoruji, tezko rict, ale opravdu se necitim moc dobre. Mam strach, ze omdlim apod. Jinak jeste pro uplnost, krev jsem mela pri poslednim odberu (prosinec) v poradku, stitna zlaza, cukr byl vzdy OK. Co se da tedy s timto stavem delat? Co to muze zpusobovat? Moc dekuji za nazor a radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve Vašem případě jde nejspíše o tzv. habituální hypotenzi, typickou pro mladé astenické ženy. Na obtížích, které popisujete, se mohou podílet funkční změny krční páteře i aktuální psychický stav a zvýšené sebepozorování. Základem prevence je zvýšený příjem tekutin, vyloučení dlouhého stání či prudkých změn pohybu (náhlé postavení), péče o dostatečnou fyzickou kondici. Při trvajících obtížích s přetrvávajícími nízkými hodnotami krevního tlaku požádejte svého praktického lékaře o předpis léku Gutron, někdy dojde k překvapivému zlepšení obtíží. Příliš časté měření krevního tlaku Vám však nedoporučuji, v kombinaci s úzkostnou poruchou bude Vaše obavy a psychický stav jen zhoršovat. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x