Nízký tlak

Pane doktore. Chtěl bych se Vás zeptat ohledně tohoto problému svým tělem. Asi před týdnem při sledování tv jsem vstal a odešel na toaletu kde se mi zamotala hlava udělalo se mi mdlo,začali mi brnět nohy,poté jsem si sedl na židli. Začalo mě být ještě huř. Pří měření tlaku jsem měl hodnoty 74 na 47 a 41tepu. Tento stav trval 10min,po kávě šel mírně nahoru. Ráno byl tlak opět v pořádku,ale necítil jsem se stále dobře a proto jsem zajel na pohotovost,kde EKG,vyšetřeni krve bylo v pořádku. Nicméně od té doby mám tyto stavy alespon jednou denně,ale ne vždy mám u nich nízky tlak. Brnění nohou,nevolnost,které trvájí nanejvíš 2 min.. Po opětné návštěvě svého obvodního lékaře mi bylo zděleno,že mam tlak v pořádku a že nízký tlak nemuže léčit. Je mi 45let a nikdy jsem problémy s nízkým tlakem neměl. Děkuji Kos

Odpověď odborníka:

Vámi popsané potíže odpovídají tzv. vasovagální reakci (zjednodušeně stavu, kdy tělo neadekvátně "zapíná" jednotlivé regulační mechanismy udržující správný tlak a tep v závislosti na poloze těla) - jde o problém běžný. Ovšem pokud jste podobné potíže v minulosti nemíval, je podle mého názoru na místě podrobnější vyšetření, zejména kardiologické (ke zjištění, zda se za potížemi neskrývá nějaký typ srdeční dysrytmie aj.). Váš praktický lékař má pravdu, že samotný nízký tlak se léčebně ovlivňuje svízelně, ale není pravda, že by s potížemi nešlo dělat nic (jsou např. léky zasahující do rozvoje výše popsané chybné regulační reakce, které by Vám mohly ulevit). Doporučuji tedy opětovnou návštěvu Vašeho praktického lékaře s domluvou na dalším postupu. Do vyšetření lékařem dbejte především na dostatečný příjem tekutin (zařaďte i minerální vody), káva rovněž může pomoci.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: