Nižší hladina hematokritu

Dobrý den, byla jsem se synem na odběru krve ve třech a v pěti měsících. Uvedu hodnoty krevního obrazu (první údaj je ze tří měsíců, druhý z pátého měsíce): Leukocyty: 7,9; 8,0 Erytrocyty: 3,4; 3,86 Hemoglobin: 95; 106 Hematokrit: 0,268; 0,289 MCV: 78,8; 74,9; Stř. hmotnost Hb: 27,9; 27,5 Stř. konct. Hb: 354; 367 Trombocyty: 613; 459 Neutrofily: 0,39; 0,38 Lymfocyty: 0,51; 0,51 Monocyt: 0,06; 0,07 Bazofily: 0,01; 0,01 Eozinofily: 0,03; 0,03 Neutrofily-abs.poč.: 3,14; 3,16 Po prvním odběru syn užíval nejdříve Aktiferrin, potom Maltofer. Bylo mi vysvětleno, že železo je nyní v pořádku, ale hematokrit je nízký, proto máme i nadále užívat Maltofer. Je to podle Vašeho názoru nutné? Dětská lékařka mne doporučuje začít se zeleninovými příkrmy a postupně zařazovat i maso. Já bych naopak chtěla plně kojit co nejdéle. S příkrmy bych chtěla začít až kolem 1. roku a maso dávat jen pokud to bude opravdu nutné. Je podle Vás nevyhnutelné začít s příkrmy už nyní a hlavně začít podávat tak brzy maso? Děkuji Vám předem za posouzení

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při léčbě anemie z nedostatku železa je důležitá hladina hemoglobinu, počet erytrocytů, střední objem erytrocytu (MCV), střední koncentrace hemoglobinu (MCH), šíře distribuce erytrocytů (RDW). Tyhle hodnoty jsou u vašeho syna v pořádku, MCV má ještě na spodní hranici, RDW neuvádíte. Víc jak hodnota hematokritu by mě ale zajímala sérová hladina železa, celková vazební kapacita železa, ferritin, saturace transferinu, je to důležité, aby se vědelo jaké jsou zásoby železa. Nevím, jestli se vyšetření dělali, asi ne, když je neuvádíte. Psala jste, že železo je v pořádku, nevím jestli se tím myslelo tohle nebo hladina hemoglobinu. Nicméně, léčba železem trvá po normalizaci hodnot hemoglobinu ještě pár týdnů, je to právě z toho důvodu, aby se doplnili zásoby železa. Nevím jak dlouho trvá u vašeho syna, ani jak vypadá zásobní železo. Když budete pokračovat ještě chvíli, nic nezkazíte. K otázce ohledně příkrmů. Mateřské mléko je dostačujíci pro pokrytí energie, vitamínů, minerálu zhruba do půl roku, proto se mezi 4. a 6. měsícem doporučuje začít s příkrmy. Plně kojit až do roku bych určitě nedoporučila, zvlášť když řešíte anemii. Právě maso (hlavně to červené-hovězí, telecí atd..) obsahuje nejlépe dostupné železo. Příde mi rozumější dodávat synovi železo přirozeně formou příkrmů než pořád řešit anemii a kapat železo v kapkách. Taky je pro vývoj dúležité aby se dítě učilo jíst lžičkou, žvýkat a zpracovat tuhou stravu. A i z praktického hlediska je to výhodné, někdy se může stát, že z nejakého důvodu nebudete moct být se synem, je pak užitečné když ho může nakrmit třeba tatínek a vy nemusíte být ve stresu, že bude bez vás hladovět. Přeji hezký den.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x