Noční děsy u dospělého

  • Dotaz od: Kristýna P.
  • Publikováno: 3.2.2015
  • uLékaře.cz

Dobrý den, mám zvláštní problém. Jako malou mě trápili noční děsy/můry a menší náměsíčnost. Dnes se mi však zdá, že jsem ho večer prožila. Probudila jsem se zhruba po víc jak hodině po usnutí, měla jsem pocit paniky, svírala se mi hruď, hlas se mi klepal a přitom jako bych byla duší někde jinde(moc jsem nevnímala, ale přitom jsem věděla co přesně se děje). Myslím si, že to byl noční děs, protože jsem žádný hrozný sen neměla, nebo si ho nepamatuji. Navíc po noční můře se vždy vzpamatuji celkem rychle, ale tenhle stav trval půl hodiny. Podobný problém jsem měla i před pár měsíci a myslím, že zrovna na Vánoce. Jenže jsem to svedla na nevolnost nebo chvilkovou slabost. Děkuji :)

Odpověď odborníka:

Dobrý den Krystýno. Noční děsy- pavor nocturus je většinou vázán na dětský věk, jak popisujete . Ale i v dospělém věku, se některé poruch spánku mohou vyskytnout, patrně i více u jedinců, kteří měli potíže i dětství. Noční děs je vázaný na hluboká stádia, tzn. nonREM spánku, ale není jasná vzpomínka na děsivý sen. Noční můra je vázaná na tzv. rychlý spánek REM a zde je probuzení jakoby přímo z děsivého snu. Samotný ojedinělý výskyt neznamená žádný vážný příznak jiného onemocnění. Doporučuje se obecné dodržení správné životosprávy a režimových opatření pro dobrý spánek. Přes den i pohybová aktivita na čerstvém vzduchu. Bez těžších jídel večer, bez alkoholu, klidné prostředí před usnutím, bez stresů, strašidelných příběhů před spaním apod. Pokud by se vracelo, potom vedle těchto opatření někdy / ale jen přechodně/ malé dávky clonazepamu např. Rivotril kapky 3-4 na noc. Někdy začít i některým přírodím prostředkem, např. čaj s meduňkou. Noční probuzení z úzkostí spojené s pocity nedostatku vzduchu, bušení srdce jsou někdy falešné poplachové reakce v organismu tzv panické ataky. Tam je potom někdy vhodné nasadit na 2-3 měsíce dobu kůru i dalšími léky. Doporučuji nejprve režimové opatření, potom při nelepšení u lékaře další opatření. Zvážení i provedení neurologického a EEG vyšetření ev při nějakém horšení i speciální vyšetření ve spánkovém centru, kde se natáčí EEG a další parametry během spánku. Nedoporučuji příliš sahat ke klasickým lékům na spaní- hypnotikům. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x