Nocni plac miminka

Dobry den, pane doktore (pani doktorko), posledni ctyri noci me trapi nocni plac (knourani) meho 5-ti mesicniho syna (8/2 bude mit pul roku). Vetsinou kolem osme ho ukladam okoupaneho, nakrmeneho a prebaleneho do postylky. Pravidelne po 2,5h zacne knourat, takze mu dam po tme dudlika, aby se neprobudil, a spinka dal. Nekdy treba jeste za deset minut zacne znovu knourat, tak mu dam znovu dudlik a usne. Pak zacne plakat kolem pul druhe, tak mu dam zase dudlicek a spinka dal. Kdyz mu dudlik vypadne, zacne zase knourat. Myslim, ze od hladu to neni, protoze to by dudlik nestacil a maly by zacal plakat mnohem urputneji. Davam mu 4x denne 200ml UM (Nutrilon 1HA, uz od narozeni jsem ho dokrmovala, protoze jse mela malo mleka) a misto poledni davky mlecka uz 3 tydny davame zeleninku. Muzu mu, v pripade potreby pridat 1 davku mlecka navic, kdyby mu to opravdu nestacilo? Kasicku na noc nedavam, protoze Karlik pribira kilo za mesic, tak aby nebyl vahovy prirustek jeste vetsi. Nebo myslite, ze mu muzu davat kasicku? (Mam doma ryzovou od Nutrilonu od 4 mesicu). Nebo mu mam na noc udelat o jednu davku mlecka navic (210ml+7 odmerek)? Nechci, aby stradal, ale zase ho nechci prekrmovat. Pro informaci syn vazi podle meho domaciho vazeni neco malo pres osm kilo a meri 70cm. Roste rychle, ma vetsi hlavicku. Posilam Vam i jeho fotografii (Kaja je nalevo a vedle nej je jeho dvouleta sestrenice). Muzete mi, prosim, poradit co celat, aby v noci neknoural a dobre se vyspal? Delam neco spatne? Jeste bych se chtela zeptat na jednu vec. Uz od narozeni ma syn silny saci reflex, takze musi mit porad neco v pusince. Nevadi, ze miva celkem casto dudlicek s kulatou spickou? Prvni mesic nechtel dudlik ani videt, takze ho nemel. Pak ale manzel zkusil koupit ten s kulatou spickou (Babynova) a maly uz ho nedal z pusinky. Je to jediny dudlik, ktery prijal, takze jsem mu jich koupila vic (stejnych), aby je mohl stridat. Ortodonticke nesnasel. Myslite, ze muze mit v budoucnu diky tomuto dudliku nejake problemy s vyvinem celisti a patra? Predem Vam moc dekuji za rady! S pozdravem, Michaela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, poplakávání, zvláště když stačí podání dudlíku k uklidnění, není nic zvláštního ani závažného a časem zase odezní. Zkuste kdyžtak popřemýšlet, co ho způsobilo - změna polohy postýlky? Jiný polštář? Změna v mazlení? apod., možná bude snadné odstranit případnou příčinu. Ale i kdybyste na nic nepřišla, popsané kňourání opravdu nijak syna neohrožuje. Pokud by měl v noci hlad, můžete zkusit buď zvýšit večerní dávku mléka (nejlepší je ale poradit se s vaším dětským lékařem, který malého zná), nebo v noci podat k pití nejdříve vodu či čaj a až kdyby nestačil, tak až pak mléko. Na kaši je ještě čas, ta se podává od ukončeného šestého měsíce, neurčí-li ošetřující lékař jinak. Pozn. Ke konci pátého měsíce obvykle nastupuje další růstový skok, který je provázený zvýšenou potřebou potravy/mléka. Co s týče dudlíku, ideální by sice bylo, aby ho nepotřeboval (hlavně co se týče závislosti na dudlíku a hygieny), ale žádné problémy s čelistmi s největší pravděpodobností mu nezpůsobí (hodně dětí vyrostlo na dudlíku a daleko méně dětí má poruchu stavby chrupu).

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: