Noční pocení a krátkodobá ztráta paměti

Měla bych na Vás dotaz. Včera jsem si volala s přítelem - jsem teď na měsíc v USA a on mi oznámil, že má už delší dobu problémy s tím, že se často v noci potí, že se probudí a je úplně zpocený. Stává se mu to prý zhruba každý druhý den. Do toho se mu často stává, že přestane vidět na jedno oko na nějakou delší dobu. A on mi včera řekl, že mu na to někdo řekl, že by to mohl být nádor. Byla jsem z toho úplně v šoku a snažila jsem se si o tom najít plno informací, ale přišlo mi, že pouze z těchto informací to nelze jednoduše posoudit... Do toho jsme si ale dnes volali - asi hodinu, pak jsme to ukončili a znovu jsme si volali asi po třech hodinách, on spal já ho vzbudila, protože jsem o něj měla strach. Mohl být zmatený a rozespalý, ale on si absolutně nic nepamatoval z toho našeho předešlého hovoru. Nevěděl nic! Že jsme si volali, nerozvzpomenul se vůbec na nic. Byl strašně překvapený, že jsme volali. A přišlo mi, že občas reagoval zvláště, když jsem s ním mluvila, jakoby byl mimo. Jsem z toho strašně v šoku. Mohl být jen rozespalý. Je pravda, jak jsem teď ve státech, chodí spát každý den hodně pozdě, protože mi chce být i časově nablízku, ale máme mezi sebou 6i hodinový rozdíl a myslím, že ho to musí hrozně vyčerpávat. Kolikrát chodí spát až třeba kolem páté ráno. Nevím, zda z tohoto dokážete něco poznat, ale budu Vám moc vděčná, když mi poradíte. A samozřejmě k doktorovi se ho pokusím dostat, jen co se vrátím, on tam samozřejmě jít nechce, že se bojí co by se dozvěděl, ale já mám o něj opravdu strach. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Ze všeho nejdříve bych Vám doporučila úpravu spánkového režimu. Nevidím jediný důvod, proč by kvůli vám měl přítel dlouho ponocovat a chodit spát až v pět hodin ráno. 6-ti hodinový rozdíl není tak velký. Je-li u nás 22hod., v USA je teprve 16hod. Proč vy by jste naopak nemohla upravit své denní aktivity tak, aby jste si mohli volat dříve? Proč se nemůžete přizpůsobit vy jemu? Pocení může být totiž také projevem stresu a nevyspání. Pokud jste mu opakovaně volala v noci a několikrát jste jej probudila, nemusí si pamatovat nic, mohl to považovat jen za sen. Možná si na vaše hovory rozpomene až později, přes den v bdělém stavu. Tyto projevy nemusí být příznakem něčeho závažného. Pro jistotu by však měl podstoupit neurologické vyšetření, zejména, budou-li se tyto problémy opakovat. Avšak opakovanou poruchu zraku bych doporučovala řešit. Váš přítel má na výběr, buď se bude obávat informací a můžete přijít o zrak jedná-li se o vážnější onemocnění, nebo půjde na vyšetření k lékaři a třeba se dozví, že se nejedná o vážné onemocnění, ale o stav, který lze dobře léčit a bez následků. Může jít o cévní záležitost nebo o auru. Netrpí třeba migrénou, u ní výpadky zraku bývají. Každopádně by měl podstoupit vyšetření u očního lékaře a také u neurologa. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Odpověď lékaři | Od: Vanda | 29.9.2014 14:56
Děkuji za odpověď, bohužel jsem zde nenašla,
kde se Vám dá odpovědět, tak se pokusím přes
komentáře. Přítele jsem já vzbudila pouze jednou
a to tentokrát, protože jsem o něj měla strach z
původního telefonátu. Jinak režim jsem
samozřejmě kvůli němu upravila, ale on si nedá
říct, ať jsem v USA nebo nejsem, běžně chodí
spát kolem 2-4 hodiny. Jinak děkuji za odpověď,
trochu mě to uklidnilo. A na migrény právě že
trpí.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: