Nodulovcystické akné

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na můj problém.Před třemi měsíci se mi udělala na levé tváři větší vypouklá vyrážka, která bylo později zaňícená, potom se mi udělala ještě jedna menší, používala jsem různé přírodní přípravky a podstatně se to zlepšilo, takže už mě to tak moc netrápilo. Ale na bradě se mi udělali podstatně větší vyrážky. Navštívila jsem kožního lékaře a byla mi napsána diagnóza těžké nodulovcystické akné....(mám ho jen na bradě) dostala jsem antibiotika Rovamicine na pět dnů co 12 h...ale zlepšení se nedostavilo.....zhruba po 2-3 týdnech jsem dostala antibiotika Azitromycin 500mg na 3 dny a krém Ichtoxyl...poslední tabletu jsem dobrala včera, ale zatím žádný výsledek nevidím.Ještě jsem doporučena na gynekologii, aby lékař zvážil nasazení antikoncepce, ale já už teď vím, že budu mít problémy, protože vždy když jsem chtěla nějakou užívat, tak mi vždy za krátkou chvíli bylo špatně a musela jsem ji vysadit. Tuto problematiku má pět členů mé rodiny, co se týká antikoncepce. Chci se zeptat zda existuje ještě jiná možnost léčby, bez antikoncepce a antibiotik a jiných drastických tablet. Během léčby antibiotiky jsem už podruhé dost nachlazená a vracejí se mi vaginální mykózy. Jsem už z toho strašně vyčerpaná, nejraději bych se dala do pláče a strašně bych si přála vidět alespoň do měsíce nějaký pokrok. Velice mě už trápí, když denně potkám pět lidí, kteří mi řeknou co to mám na obličeji a že vypadám hozně. Nejvíce se děsím léto, protože tak alespoň zabořím bradu do kabátu a nikdo nic nevidí a také už mám sklony sedět doma a nikam nechodit, aby mě nikdo neviděl. Nikdy jsem problémy s pletí neměla, neberu trvale žádné léky a antikoncepci také neberu. V pátek mi byla brána krev u kožní lékařky, ale výsledek bude až za 14 dnů. Lékařka mi jen řekla, že neví z čeho to může být. Byla bych moc vděčná za jakýkoliv názor. Děkuji

Odpověď odborníka:

V tomto postpubertálním věku je bohužel dosti časté, že se objeví z ničeho nic podobná těžší forma akné, postihující třeba jen bradu nebo postranní partie obličeje a dolní čelist. Někdy je příčinou hormonální nerovnováha. Jediné účinné řešení, pokud nebudeme dávat ani antibiotika ani antikoncepci, je užívání tablet - retinoidů. jsou to deriváty vit. A, užívají se min. po dobu 3 měsíců s postupným vysazováním. Účinek bývá velmi pěkný a dlouhodobý. Zeptejte se na tento lék vašeho kožního lékaře.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: