Nohy do x

Dobrý den, můj dotaz by měl být nejlépe v sekci podoligie, ale vzhledem k tomu, že tu není na výběr doufám, že byste mi mohl také poradit. Už od děství mám velmi křívé nohy, když jsem byla mladší byla jsem silnější a myslela jsem, že to bylo převážně tím tukem, ale po zhubnutí mi jsem zjistila, že je to vybočená kost. Není to v normálním průměru, jsou opravdu křivé. Když dám nohy k sobě, tak se dotýkám jen kolenama ale stehna a lýtka se ani nedotknou. Mohl byste mi prosím poradit co stím? Zdali mám navšítívit nějakého lékaře, nebo stačí jen zdravotní vložky do bot, které mi hodně lidí doporučovalo. Děkuji za Vaši radu, Pinkerová

Odpověď odborníka:

Je třeba zvážit, co je zdravotní záležitost, co dělá potíže a co je jen otázka vzhledu. Každou změnu postury a tvaru končetin je vhodné posoudit u ortopeda, vada by třeba mohla v budoucnu potíže vytvořit., V něklterých krajních případech se skutečně může provést operace, osteotomie s úpravou končetiny, ale jedná se o velmi vzácně v tomto případě prováděný výkon. V dnešní době se tato změna končetin vůbec nebere nijak závažně, vzhledem k módě dlouhých kalhot a kalhotových sukní se vzhled upraví. Na prvním místě je zdraví, pocit bezbolestnosti a pohody. Žádná člověk nemá vše naprosto dokonalé.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: