Norethisteron

Dobrý den, v červnu 2009 jsem přestala brát po dlouhé době (zhruba 10 let) antikoncepci (naposledy Triregol) z důvodu otěhotnění. Po vysazení jsem měla velmi nepravidelný cyklus, nicméně jsem čekala zhruba 4 měsíce než jsem zašla ke svému gynekologovi. Ten mě zprvu přesvědčil ještě o tom, že bych měla chvíli počkat, jestli se cyklus neustálí sám. Po novém roce jsem zašla znovu, protože cyklus byl stále velmi nepravidelný a plánování těhotenství bylo tedy téměř nemožné. Po prohlídce mi lékář předepsal Norethisteron, který mám užívat od 20. dne cyklu po 5 dní a brát ho 3x denně. Z diskusí, které jsem si našla, mi tento lék nevyznívá příliš pozitivně. Chtěla bych se tedy zeptat na odboný objektivní názor - je tento lék vhodný na úpravu menses? Nezabrání ovulaci? A ještě jsem našla jeden odkaz, který upozorňuje na riziko urychlení karcinomu prsu - měla jsem nález adenomu v levém prsu, je zde nějaké riziko, že by se z adenomu mohl vyvinout karcinom následkem tohoto léku? A ještě poslední otázka - existuje nějaká přírodní léčba na podporu ustálení menstruačního cyklu a tím i ovulace. Předem velice děkuji za odpovědi a omlouvám se za laické otázky. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Norethisteron se ůpravě menses používá velmi běžně, rizika jsou opravdu minimální, protože se neužívá dlouhodobě a ve vysokých dávkách (tehdy potom moho vznikat uvedené nežádoucí účinky). Naopak podporuje návrat normálního cyklu a tím i návrat nebo normalizaci ovulace (proto se dodává v druhé půli cyklu, kdy je ho potřeba). Pokud vám tento způsob nevyhovuje, domluvte se se svým gynekologem na změně. Pokud vím, žádná zaručená úprava menstruačního cyklu pouze přírodními metodami neexistuje. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: