Nošení brýlí

Dobrý den, od školky jsem nosil brýle více na čtení, dioptrie 4 na obou. Poté jsem chodil na různé cvičení a jak jsem chodil na prohlídky, tak se mi to každým rokem zlepšovalo. Nyní je mi 16 a tuto prohlídku se mi už oči nezlepšily, přičemž minulý rok jsem měl ty stejné dioptrie (takže minulý rok se mi to naposledy zlepšilo). Mám 1,6 (L) a 1,3 na (P) a doktorka navíc řekla že mám na levém oku tupozrakost (jestli jsem dobře slyšel) a že se mi levé oko už nejspíše nezlepší. Chci se zeptat.. Brýle jsem nosil pořád a všude, poslední rok jsem je přestal nosit venku, vždy jsem si je nasadil doma a ihned co jsem vešel do třídy ve škole, po škole jsem je opět sundal. Myslíte si, že by to tím bylo způsobeno ? a nebo prostě že se mi ty oči už přirozeně nezlepší. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tupozrakost je s dalekozrakostí velmi často spojená a pokud se zároveň s těmito vadami nevyskytuje šilhání, může být tupozrakost i snadno přehlédnuta. Ve Vašem případě byla dalekozrakost i tupozrakost zachycena včas a léčena správně, nicméně ani v těchto případech se nemusí zraková ostrost vycvičit úplně k normálu. Postupné "zlepšení", které udáváte nesouvisí s procvičováním tupozrakosti, ale se změnou refrakční vady oka. Dalekozrakost má totiž tendenci se během růstu spíše zlepšovat, tzn., že dioptrická hodnota této vady se zmenšuje. Během kontrol je proto nutné upravovat korekci tak, aby odpovídala aktuálním hodnotám celkové vady a byly tak zachovány předpoklady pro optimální vidění. Po dokončení růstu se však již dioptrická hodnota nemění a nemění se tak ani korekce v brýlích. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: