Nošení brýlí ano / ne

Dobrý den. Mám syna a je mu 13 let. Minulý měsíc byl u očního a jeho dioptrie byly navýšeny z 2.5 (Pravé oko) a 2 (Levé oko) na 4.5 (Pravé oko) a 4 (levé oko) - NEVIDÍ NA DÁLKU. Chtěl bych se zeptat zda-li má brýle pořád nosit? On si je někdy sundavá (používá je jen ve škole, když se dívá na tabuli), tak jestli se dioptrie zvyšují? Je to špatné, když je nenosi, můžou se diptrie zvýšit kvuli tomu? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při těchto dioptriích by měl brýle nosit trvale. Odkládat již jen vyjímečně (plavání, skákání na trampolíně apd.). Rozhodně neodkládat při čtení. Proběhlo několik studií, které prokázaly, že optimální je trvalé nošení korigující plnou dioptrickou vadu. V největší asijské studii dokonce tak bylo prokázáno zpomalení zhoršování. Současný pohled ale zatím stále říká, že nenošením brýlí se oči nekazí, ale více unavují a hlavně se nezapojuje zaostřovací aparát správnou měrou. Což může být problém do budoucna, když by pak chtěl nosit kontaktní čočky.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: