Nosičství salmonely

Můj dotaz se týká opakované nákazy sourozenců Salmonelou. První syn dostal Salmonelu a nakazil svého bratra 4 tydny od prvních příznaků, tedy v době, kdy už příznaky neměl. Druhý syn si odbyl akutní fázy a další 4 týdny též bez příznaků. Oba formovanou stolici, naprosto v pořádku. Jen jsou oba "nosiči". Do kolektivu nechodí a od sebe je držet nemohu, to by slo tezko. Nyní začal mít druhý syn opět vodnatou stolici s příměsí hlenu, žádné teploty,ani bolesti břicha. Znamená to, že i přes své nosičstvì, může mít zpět akutní příznaky Salmonely? Vždyť akutní fází si už oba prošli, tak by snad měli mít k bakterii vytvořenou dočasnou imunitu. Jak dlouho vlastně trvá "dočasná imunita" na Salmonelu? Mohou si to takto přenášet do nekonečna? Snažím se desinfikovat, co mohu, ale kontaktu mezi nimi nezabráním. Jsou jim dva roky a samozřejmě, že po sobě rùzně sahají, strkají si vzájemně prsty do pusy, apod., to se neda zcela uhlídat. Mají oba stejný typ bakterie a není pochyb o tom, že se nakazili jeden od druhého. Lékařka mi tvrdí, že opakovaná nákaza "nosiče" Salmonely možná není, že má proti bakterii právě dočasnou imunitu a pravděpodobně se u druhého syna jedná o přidružené průjmové onemocnění s jiným původcem. Já si však, tak jistá nejsem a proto se ptám, zda se od sebe mohou nakazit i nadále a budeme se v tom plácat, nevím jak dlouho. To by přeci mohlo znamenat i to, že se člověk může nakazit i sám od sebe opakovaně, když může bakterii vylučovat i půl roku a špatně si myje ruce. Prosím o odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano. Salmonelóza patří mezi takzvané alimentární nákazy, čili infekce se získá nejčastěji nakaženým jídlem. U malých dětí (batolat) stačí malé množství bakterií, aby se infekce projevila. Nosičství je také časté u malých dětí. Předpokládám, že se oba chlapci nakazili z infikovaného jídla, nikoli od sebe, to by bylo spíše neobvyklé. Jelikož je bakterie ve střevním traktu při nosičství přítomna, nejsou vyloučené ani epizody řídkých stolic s hlenem, ale jiná infekce střevního traktu také není vyloučena. Doporučuji opakované mikrobiologické rozbory stolice v odstupu 1 týden, pokud by přítomnost bakterie přetrvávala, pak doporučuji konzultaci na infekčním oddělení. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: