Nosní a krční mandle

Dobrý den, chtěla jsem vás požádat o konzultaci mé zdravotní situace. Nyní jsem měsíc po odstranění nosních mandlí. Odstraněny mi byly z důvodů častých zánětů nosohltanu. Záněty jsem mívala vždy od září - dubna. Většinou kolem cca 6 ATB v uvedeném období. Vzhledem častým ATB mi vznikla již intolerance na některá ATB, proto lékaři letos vyčerpali veškerá ATB, která jsem mohla dostat, pak mi hrozily jedině ATB v kapačce. Po operaci jsem měla komplikace - dostala jsem zánět (zřejmě z rána, smrdělo mi již od 3 dne neskutečně z pusy a byla jsme zahleněná, zvýšená teplota). 10 a 12 den (3 a 5 den ATB) jsem začala silně krvácet do nosohltanu a z nosu. Byla jsem hospitalizována, dostala jsem léky proto krvácení. Krvácení bylo určeno z důvodů zánětů )nikoliv již jako pooperační). ATB jsem měla 15 dní (z důvodů neustálých potíží). Po ATB stěry negativní. Avšak stále mi přetrvává stékání žlutozeleného hlenu v nosohltanu. (a to jsem týden po dobrání ATB). Lékař to konstatoval jako normální projev hojení. Jsem jinak bez jiných potíží. Dnes jsem ale měla opět cca 3 hodiny krvavé hleny (avšak přikládala jsem to tomu, že den před tím jsem užívala kapky Kaloba a měla jsem jednoho panáka tvrdého alkoholu (likviduji si tím afty:-)), avšak i tam si nejsem jistá, zdy to mohla být tím...? Včera jsem byl ještě na konzultaci na ORL (avšak ne tam kde mě operovali), a lékař mi sdělil, že jsem si měla nechat odstranit i krční mandle (nebo je seříznout). Protože je mám také špatné, jedna je značně zvětšená a prolezlá čepy. 4asto mi z ní krvácí při pouhém dotyku. Druhá je relativně v pořádku. Dále mi tento lékař sdělil, že nyní si již krční mandle nemůžu nechat odstranit a své potíže (pokud budou i nadále) můžu řešit už je ATB. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor, zda je možné si nechat odstranit krční mandle? a zda si myslíte, že to že jsem ještě stále zahleněná a občas mám i krvavé hleny je normální? a zda je normální krvácení z krční mandle při dotyku do vytvořené "díry"? Svou situaci řeším hlavně z důvodů, že plánují IVF, a mám strach z častého užívání ATB a zánětů na svoji plodnost popřípadě těhotenství. Mám k tomu celiakii a endometriózu, vše se tak točí kolem mé imunity. Má imunoložka mi nedoporučuje odstranění krční mandlí před těhotenstvím. Proto jsem chtěla ještě slyšet další názor. Děkuji!

Odpověď odborníka:

Vážená paní Terezo, doporučuji Vám domluvit se na společném konziliárním vyšetření s Vaším gastroenterologem, gynekologem a imunologem. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: