Nosní mandle

Vážená paní doktorko, synovi (5 let) bylo na ORL doporučeno odstranění nosní mandle. Tvoří přes 2/3 choan , je bez infekčního ložiska. Syn nemocný nebývá, jen lehká vodová rýma, zkoušeli jsme kapky lichořeřišnice a kapky pupenů z rybízu. To pomáhalo, syn bez rýmy i nám přišlo, že se mu tak obtížně nenadechuje nosem. Ale v řeči paní učitelka říkala, že je to pořád hrozné (huhňá). Tuto léčbu jsme zkoušeli teprve 20 dní, jak jsme polevili opět rýma nebo ucpaný nos, ale když ho propláchneme tak je to zase dobré. Tak nevíme jestli dále pokračovat a zkusit léčbu nebo jít na odstranění. Na ORL pan doktor říkal, že jde o mechanickou překážku. Syn je schopen dýchat nosem i v noci, i když je to hlasitější, dýchá ale i pusou - pootevřená ústa, přes zimní měsíce víc chrápe. Když procvičujeme dýchání vidím, jak přes "překážku musí natahovat vzduch", ale snaží se. Příjde mi, že i při braní lichořeřišnice nebylo dýchání tak slyšet. V léčbě jsme momentálně přestali, protože pořád váháme, nemůžeme se rozhodnout a zase ho nechceme dlouho trápit. Můžete mi prosím poradit zda ještě zkusit léčbu nebo odstranění ? Mám obavy, abychom mu třeba nezanedbali sluch, okysličení mozku apod. po tu dobu léčby cca půl roku. Děkuji a přeji hezké dny, hlavně zdravé.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zkusila bych ještě k tomu všemu homeopatii - ale chce to vyšetření u zkušeného homeopata. Pokračováním léčby rozhodně nic neriskujete, porucha okysličení nehrozí ani nic se sluchem :o) -nebojte se. Pokud to vydržíte do pozdního jara, je možné, že s nižším výskytem infekcí nebudou jeho mande tak drážděny z ovzduší a dojde i spontánně k jejich změnšení, ted je prostě období na toto špatné, vydržte. Odstranění mandlí je opravdu již poslední volba, na to je času dost - kdybyste k němu nakonec přistoupili, zkuste si vyhledat potom pracoviště, kde pracují s laserem a určitě, kde hospitalizují i rodiče s dítětem, at má synek psychický komfort. Laserové operace jsou mnohem šetrnější a mají kratší regeneraci. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: