Nosní mandle

Dobry den pani doktorko, ma 4-leta dcera ma indikovanou adenotomii - mandle zvetsena II-III stupne. Netrpi na rymy, zanety stredousi, nehuhna, zadne dalsi priznaky nema - krome jednoho, a to je hlavni: v noci chrape, dycha pusou, nos je nepruchodny, mandle zrejme zabranuje pohodovy pruchod vzduchu. Rada bych vedela, co se stane, kdyz k adenotomii nepristoupime? Vyroste z toho (postupne v dalsim veku, kdy mandle zacne artrofovat) ci se ji do te doby poskodi plice, srdce atp - ktere o to vic ted museji pracovat? Dekuji za odpoved. Lenka L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, Vaše dcerka by z toho pravděpodobně "vyrostla". Pokud nemá jiné projevy než chrápání, neviděla bych adenotomii tak nezbytnou. Může ale časem způsobovat další problémy, např. ty, které píšete nebo i obecně častou nemocnost. Ideální bude probrat situaci s ORL specialistou, který dcerku vyšetřil. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: