Nosní mandle

Vážená paní doktorko, mám 2 měsíce rýmu, na ORL mi zjistili že mám nosní mandli a koncem ledna půjdu na operaci. Měla jsem antibiotika Fromilid, kapky do nosu Pamykon a Nasonex a proplachovala jsem nosohltan roztokem kyseliny borité. Bohužel nepomohlo vůbec nic, rýmu mám pořád žlutou hnisavou a zalehlé obě uši, bolí mě i hlava. Dutiny mám volné. Nyní mám proplachovat jen Vincentkou. Neporadíte jak se rýmy zbavit? Děkuji, Jana

Odpověď odborníka:

Můžete zkusit, zda by pomohlo kloktat 3 - 4 x denně dezinfekční ústní vodu, nejlépe obsahující jod (pokud na něj nejste alergická), nebo jinou účinnou dezinfekci. Také by mohlo pomoci "ředit hleny" užíváním sirupu nebo kapek určených na usnadnění vykašlávání, tj. obsahujících acetylcystein (ACC např.) nebo ambroxol apod. (Ambrobene, Bromhexin, Mucosolvan, nebo s extraktem z břečťanu - Hedelix); mám na mysli užívat ho celkově, jako při kašli. Na zmírnění zánětu může pomoci (a na bolesti hlavy atd.) ibuprofen nebo paralen v obvyklých dávkách po dobu max. 7 dní (..a samozřejmě pozor na možné kontraindikace a rizika, viz příbalové informace). Pokud si budete kapat kapky do nosu, je potřeba být pak chvíli hlavou dolů (hlavu mezi kolena), aby kapky tekly směrem ke stropu nosohltanu, tj. k nosní mandli, nikoli rovnou do krku. Proti otoku sliznic a na usnadnění smrkání (čištění nosu) by mohlo pomoci dál užívat Nasonex, pokud Vám to ORL lékař nezakázal, nebo Muconasal plus (a podobné kapky nebo spreje do nosu, které splaskávají nosní sliznice a okolní sliznice), opět pokud Vám ORL lékař nezakázal užívání takových přípravků (záleží na nálezu na sliznicích). S praktickým lékařem lze probrat možnost znovu přeléčení antibiotiky a celkově vyladit léčbu, zejména pokud by klinický nález plus laboratorní nález ukazovaly na přetrvávání infekce i jinde než v nosohltanu (když popisujete zalehlé uši a bolesti hlavy spolu se žlutou rýmou, napadá mě, zda neprobíhá zánět vedlejších nosních dutin, ale je potřeba, aby Vás zkontroloval lékař, naslepo nelze konkrétněji nic dalšího říci). Popsaná rýma je svízelná, léčba se často prodlouží na týdny, i déle, a pokud je hypertrofovaná a zánětlivě změněná nosní mandle, možná Vaše obtíže vyřeší skutečně až její odstranění.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x