Nosní mandle

Dobrý den, naší 3,5 leté dceři bylo na ORL doporučeno odstranění nosní mandle z důvodu špatných výsledků tympana (od konce září, kdy prodělala bakteriální rýmu, měla stále oboustranně C2 nevýbavné). Jinak ale nemá vůbec žádné problémy (nedýchá ústy,nehuhňá, nechrápe, netrpí záněty stř.ucha, slyší normálně), ani celkově nebývá nemocná (jen občas si přinese ze školky obyčejnou týdenní rýmu). Není možné, aby ten podtlak v uších způsobovalo něco jiného než zvětšená mandle? A také by mě zajímalo,jak je možné se zbavit podtlaku ve středouší neoperativně? Z dětství si pamatuji profukování (tzv.kukání) - nevím, jestli se ještě používá... Paní doktorka nám žádnou alternativu nenabídla (kromě Otoventu, který zatím dcera ještě moc nezvládá), a nám přijde škoda,jen tak nečinně čekat, jestli se to samo srovná. Děkuji moc za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesnut od kolegů. K Vašemu dotazu lze říci, trvání poruchy funkce Eustachovy trubice (projevující se nedostatečným vyrovnáváním tlaku ve středouší) je zvětšenou nosní mandlí způsobeno z největší pravděpodobností a případné jiné příčiny dokáže ORL lékař při vyšetření posoudit. Trvání tohoto problému je rizikem pro hromadění tekutiny a vznik infekce středouší a může se časem projevit poruchou sluchu, i když to zatím nepozorujete. Odstranění mandle bylo tedy předpokládám doporučeno "preventivně". "Profukování" ase stále používá, ale v případě, že vývody Eust. trubic jsou "ucpány" nosní mandlí, nemusí to dobře fungovat. Pokud zvětšení mandle již delší dobu beze změn trvá, nelze očekávat, že se podstatněn zmenší a operace je tedy rozumnou cestou. Jsem si jist, že Vaše ORL lékařka Vám vše dostatečně vysvětl

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: