Nosní mandle

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o radu. Synovi 4 roky byla zjištěna zvětšená nosní mandle (II. - III. stupeň) a bylo nám doporučeno její odstranění. Syn trpí po nástupu do školky častými virózami a záněty středního ucha, které většinou končí pícháním. Doktor nám řekl, že pokud mandle nebude odstraněna, tak hrozí i poškození sluchu. Nerozmýšlela bych se o tom a nechala bych mu ji odstranit, kdybych si nepřečetla, že po vytržení nosní mandle, která doposud zachytávala všechny infekty, mohou virozy, kterým vytžení mandle nezabrání, ale pouze omezí jejich četnost, způsobovat záněty průdušek a může se rozvinout i astma, na které doposud netrpěl. Tak bych prosila o radu na kolik procent je pravděpodobné, že se po vytržení nosní mandle objeví tyto a jiné komplikace a jestli existuje nějaká léčba (klasická, homeopatická nebo přírodní) na zmenšení nosní mandle. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Jednoznačně doporučuji odstranění nosní mandle a souhlasím s tím, co vám řekl pan doktor. Komplikace, které uvádíte, hrozí při odstranění krčních mandlí, tam bych se skutečně velmi rozmýšlela. Ale v případě mandlí nosních žádné z uvedených komplikací nehrozí, navíc se někdy stává, že nosní mandle po vytržení znovu dorostou. V období dospívání pak nosní mandle fyziologicky zanikají, zmenšují se a v dospělosti již nejsou přítomny vůbec.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
nosní mandle | Od: eva | 16.10.2012 21:45
Nosní mandle nezaniká! Pouze se zmenšuje po tonsilectomii.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: