Nosní mandle

Dcera během roku má cca čtyřikrát rýmu a běžnou virózu,která je provázena kašlem a zahleněním, teplotu jen výjimečně, na záněty dutin netrpí,antibiotika letos jednou. Odstranění mandlí nám lékař ORL doporučil na základě sono vyšetření. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Paní Lenko,

to je nějaké nedorozumění,nosní mandli sonograficky vyšetřit nelze.
Vyšetřuje se optikou nebo postaru palpačně - sáhnutím prstem do nosohltanu.

Při podezření na zvětšenou nosní mandli se často také vyšetřuje sluch a poměry ve středouší audiometricky a tympanometricky,protože zvětšená nosní mandle může uzavírat sluchové trubice a dítě může hůře slyšet.

Rozhodně není pravdou,že nosní mandle se zmenšuje kolem pátého roku.Děje se tak až v pubertě.
Pokud dcera nemá jiné potíže než čtyřikrát do roka nekomplikovanou rýmu,myslím,že AT není nutná.

Rady na dálku však rozhodně nenahradí poradu s lékařem.Sama si zpětně promítněte, s jakými
zdravotními problémy dcery k peditrovi a k ORL lékaři chodíte.Je to opravdu jenom rýma?

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x