Nosní mandle

Dobrý den, můj syn 4,5 roku má od podzimu do jara rýmu a kašel i když s menšíma přestávkama. Dět. lékařka nás poslala na vyšttření ORL a tam zjištěno, cituji,,Otoskopicky bubínky bledé dif, bilat tympanobilat c křivka rhinoendoskopisky hojná sekrece v AL, přehlednut epiphar větší AV. Závěr: AV vel IIrhinitis chronica.Krom výše uvedených příznaků malého nic netrápí. Nemocen nebývá. Je nutné odstranění mandlí?? A kolem kterého roku přestávají plnit mandle svou funkci? Předem moc děkuji za odpověď a zdravím. K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, životně nutné odstranění nosní mandle není, ale existuje vyšší riziko, že syn bude každý rok celou zimu nemocen a že se přidá třeba astma. Nosní mandle plní svou funkci stále, hlavně cca do třinácti let věku a do té doby také bývá často zvětšena. Váš syn má dle popisu chronickou rýmu (= byly vidět změny na sliznici ukazující na chronickou rýmu); někdy pomůže zaléčit rýmu (nosní kapky a/nebo masti, důsledná ochrana přes další rýmou - dostatečné oblečení, správné smrkání, léčení každé infekce dýchacích cest už od začátku a až do naprostého zlepšení stavu = neposílat syna do školky, dokud není doléčen) a obtíže vymizí. Někdy se stav zlepší časem. Doporučuji probrat možnosti léčby a možný další vývoj s ošetřujícím lékařem syna (pediatrem, případně tím ORL).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: