Nosní mandle avamys

Dobrý den, byl jsem s 2 letou dcerou u lékaře ORL kvůli neustálému kašli v noci již 14 dní. Lékař konstatoval zvětšené mandle krční i nosní a že na zákrok je malá tak nám doktor předepsal 1 měsíc stříkat 2 x denně spray Avamys a poté přijít na kontrolu. V příbalovém letáku píšou že je od šesti let a řadu možných nežádoucích účinků jako je zastavení růstu oslepnutí atd.. Je to vůbec bezpečný lék pro 2 letou dceru? Není lepší chirurgický zákrok?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Honzo. Je sice pravda, že přípravek Avamys je oficiálně schválen k použití nad 6 let věku, při krátkodobém podání ale není vznik nežádoucích účinků (spojených s celkovým vlivem obsažených kortikoidů) pravděpodobný. Na základě jednoho vyšetření a 14 dnů trvajících potíží určitě není důvod hned uvažovat o operaci. Nutno nicméně říci, že podobný efekt jako Avamys by mohlo mít použití solných roztoků ve spreji do nosu (ty jsou vhodné i do kombinace - cca 1/2 hodiny po aplikaci Avamysu nos propláchnout sprejem a vysmrkat (nepolykat), pokud to dcera zvládá. Doporučuji věc probrat i s ošetřujícím pediatrem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: