Nosní mandle u 5-ti letého syna

Dobrý den, syn začal loni chodit do školky. A od té doby je celkem často nemocný (s tím jsem samozřejmě počítala). Nicméně při delších obtížích s přetrvávajícím dráždivým kašlem byl odeslán na vyšetření ORL. Závěr lékaře byl že mandle je zvětšená, do uší nezasahuje, ale samozřejmě doporučuje odstranění (jak jinak). Nicméně, syn nikdy netrpěl a prozatím ani netrpí na záněty stř. ucha apod. Pouze běžné dětcké onemocnění (častější) Co byste doporučil vy? Bráním se prozatím trhání, jelikož vím, že děti co nastoupí do školky prostě s nemocemi bojují. Navíc jsem četla že dětem předškolního věku, se postupně mandle začne zmenšovat až pak zaniká. Jsou nějaké případně prostředky jak mu pomoci, zkoušeli jsme dlouhodobě imunoglukan ten bohužel nepomohl. Nyní začal s užíváním broncho vaxomu,ale zatím je to pár dnů. Navíc užívá dlouhodbě aerius a do nosu avamys. Ale prozatím se nachlazení a kašlíky vrací. Vím že existoval i nějaký sprej, který nosní mandli trvale zmenšil, že se nemusela pak odstranit. Není něco obdobného. Chci zkusit přes léto zajít k jinému ORL lékaři, jelikož původní nemá moc valnou pověst, jak na tom mandle je, jelikož na vyšetření byl v době nemoci. Děkuji za případnou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Začnu od konce. Nosní mandli nikdy nevyšetřujeme v období infektu, vyšetření není objektivní, protože mandle, jako každá jiná lymfatická tkáň, reaguje na infekt zbytněním. O spreji, který trvale zmenší nosní mandli nic nevím, ale myslím, že máte na mysli nosní kortikoidní sprej (což je i Avamys, které Vaše dítě užívá), který obecně při pravidelném dlouhodobém používání má efekt na nosní sliznice a byly snad i nějaké zprávy či studie o vlivu na lymfatickou tkáň. Avšak předpokládám, že kdyby byl vliv takový jak píšete, neoperovali bychom takový velký počet dětí se zvětšenou nosní mandlí. Co vždy říkám rodičům: nosní nmandle nikoho na životě neohrozí, je velká, malá, dělá nebo nedělá potíže. I malá nosní mandle může být významným ložiskem infekce, naopak i velká nosní mandle může být asymptomatická. Obecně tedy záleží na klinických příznacích. Chrápe dítě v noci tak, že se budí a přes den je unavené? Dýchá otevřenými ústy? Huhňá, špatně vyslovuje? Má opakované záněty středouší? Má opakovaně tekutinu ve středouší a dlouhodobě zhoršený sluch? Má dlouhodobé zahlenění, po ulehnutí dráždivý kašel, dávení, zvracení hlenů? Na tu poslední otázku si odpovězte převážně Vy, protože s dítětem žijete a vidíte, zda se tak trápí, nevyspí se, Vy se nevyspíte atd. Na další otázky by Vám měl pomoci odpovědět ORL lékař, který by měl sledovat dítě i efekty nasazené terapie.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: