Nosohltan, mandle

Dobrý den, má obvodní lékařka měla podezření kvůli častým hnisavým angínám a špatně vypadajícím mandlím. A tak mi udělala stěry z krku, čímž se zjistilo, že mám chronického Staphylococcus aureus, Streptococcus beta-haemolyticus G a Streptococcus alfa. Moč v pořádku. Poté mi doporučila vytrhnutí mandlí - upozornila, že jinak hrozí potíže se srdcem, klouby a ledvinami. A dala mi doporučení na nosní, krční. Tam mi paní doktorka sdělila, že mandle není dobré vytrhnout. Že mám spíše horší zadní stěnu nosohltanu. Předepsala mi kapky Fracosan a Nasobec. Fracosan na týden a Nasobec dobrat celé balení. Udělala mi rentgen dutin, který vypadá dobře. A sdělila mi, že mi doporučení na vytrhnutí mandlí nedá - což jsem nechápala, když mám chronického streptokoka a stafylokoka. Dále mě poslala na alergologii a imunologii (prý vzhledem k tomu, že trpím celiakií, jestli to s tím nesouvisí). Chci se zeptat, jestli je to normální postup? Obvodní lékařka mi důrazně sdělila, že je nutné vyjmutí mandlí. Krční lékařka mi odmítá dát doporučení a říká, že nosohltan mám horší než mandle. Přitom mandle mám chronicky nemocné. Je možné, že by se mi stav zadní stěny nosohltanu zhoršil po vyjmutí chronicky nemocných mandlí? Co si o tom myslíte? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na tuto problematiku se názory různí a samotná přítomnost bakterií není indikací k vytržení mandlí (k tzv.tonsilektomii). Záleží na celkovém stavu, na podrobném ORL nálezu, který může pohled na situaci zcela změnit, na anamnéze...doporučuji informvat o výsledku ORL Vaši paní obvodní doktorku a domluvit se s ní, co dál.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: