Novorozenecká asymetrie

  • Dotaz od: Jana Spáčilová
  • Publikováno: 17.10.2008
  • uLékaře.cz

Vážený(á) pane(í), mám pětiměsíční holčičku a teprve teď se náhodou přišlo na to, že má kompletní asymetrii těla. Při propuštění z porodnice, mi oznámily, že máme posunutou jednu ledvinku v nízké pánvi (a že vypadá, že je funkční), při dalším vyšetření po měsící po porodu, mi obvodový lékař oznámil, že se není čeho bát. A dál se problém neřešil. Také se nám zdálo po porodu, že máme jedno očko více nateklé, co se po měsíci vyrovnalo, ale ne úplně. Odebrala se moč na vyšetření a navštívil se očař, ale vše bylo vpořádku. Ve čtvrtém měsíci kontrola kyčle, kde nám řekly, že vše je v pořádku, ale mám omezenou hybnost levé kyčle. Na tento popud nás poslali za rehabilitační sestrou pro cvičení Vojtovou metodou. Ta přišla na to, že máme asymetrickou hlavičku, vychýlenou páteř z důvodu vychýlení pánve, z toho vyplývá, že máme jednu nožičku delší a drunou kratší. Na první pohled laika, to však není vidět, ani obvodní lékař si toho nevšiml. Mentálně odpovídáme pátému měsíci, avšak pohybově jsme prý někde ve třetím. Malá se to snaží svým způsobem dohnat, ale prý to nestačí. Chtěla jsem se zeptat, jestli stačí pouze cvičení Vojtovou metodou, nebo jestli bych ještě neměla zajít na nějaké vyšetření, či k nějakému odborníkovi. Ještě jedna věc mě trápí. Holčička od narození má na bradavce takovou bílou tečku, vypadá to jako tukový váček, avšak doposud se nevstřebal a žádné vyšetření jsme ještě nepodstoupily a jak roste, tak ta bílá tečka roste s ní. Obvodní lékař mi řekl, že s tím nikdo stejně teď nic dělat nebude, tak se problém opět neřeší. Prosím o radu. Předem děkuji. S pozdravem maminka Janča a prcek Eliška

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mírná asymetrie k lidskému tělu patří, vězte, že pokud byste svůj vlastní obličej dala dohromady z dvou zrcadlových obrazů pravé či levé tváře, tak se možná nepoznáte. Posuny orgánů a nerovnoměrná délka končetin se u valné části dětí během růstu samovolně upravují. Určitě tedy není na místě panikařit, pokračujte v doporučeních dle názoru lékařů a uvidíte, jak se bude stav dále vyvíjet. Co se týče tečky na bradavce (dvorci), může jít o zcela neškodný útvar tukového charakteru (lipom) a i v tomto případě by asi bylo lepší vyčkat na další vývoj a s případným odnětím počkat až bude holčička starší.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: