Nový lék na ředění krve

Prodělala jsem hžt s embolizací plic v roce 2011 poté co jsem po roce vysadila Warfarin se mi hžt objevila opět v roce 2013 bez embolie.Jelikož se nestihlo udělat důkladné vyšetření na hematologii,tudíž se nepřišlo ani na žádnou příčinu, tak mi lékařka sdělila že mám Warfarin už na doživotí.Chci se proto zeptat slyšela jsem o novém léku(nejedená se o Pradaxu ale bohužel jsem ten název zapomněla) na ředění krve kde se nehlídá hladina naředění.Ovšem moje doktorka mi řekla že to nemůže předepsat že raděj zůstane u Warfarinu.Tak by mě zajímalo komu ten lék bude určen a jaký lékař ho smí předepsat.Moc děkuji za odpověď.Jana

Odpověď odborníka:

V první řadě by bylo potřeba dovyšetřit, zda máte nebo nemáte některou z poruch, které vedou ke zvýšenému riziku žilní trombózy a k nutnosti doživotní antikoagulační léčby. To je základem pro další léčebný postup. Pokud jste byla již vyšetřována na hematologii, doporučuji se tam znovu objednat a vyšetření dokončit. Hematolog Vám pak také dá doporučení ohledně další léčby. Užívat doživotně (tj. ve Vašem případě výhledově ještě několik desítek let) warfarin bez jasné indikace není moc uspokojivá vyhlídka. Co se týká nových léků proti srážení krve, zatím jsem kromě zmíněné Pradaxy v registru léků nenašla jiný nový přípravek užívaný perorálně.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x