Nucení na stolici, hubnutí

Právě jsou to dva roky, co mi byl odoperován žlučník (před tím časté průjmy, občas zvracení, bolesti). Bohužel, moje problémy trvají stále, i když mají jiný charakter. V klidnějším období chodím cca 3-4 denně, zpravidla ráno a po obědě, na stolici (po každém jídle velmi brzy). V horším období cca 6x denně. Stačí abych se napil, a už slyším, jak to ve mě "škrundá". Často pociťuji mírnou bolest v pravé i levé části pod žebry (přesouvá se). Stolice je v drtivé většině jasně žlutá, ovšem vždy řídká (ne však vyloženě průjem, spíše měkké kousíčky), zvláštně zapáchající (přirovnal bych snad k vaječnému pukavci). Po takové stolici jsem často i poměrně "vyčerpán", jako by ze mě odešla veškerá energie. Rok a půl trvaly tyto obtíže celkem ve stejném průběhu, s tím, že byly klidnější období. Poslední půl rok se ale potíže zhoršily ale především jsem velmi zhubnul, ještě v únoru jsem měl 100kg, nyní 89kg a stále lehce klesá. Chuť k jídlu mám a jíst se snažím normálně. Byl jsem na dvou gastroent. Na první proběhly odběry krve s výsledkem, že je to ze stresu. Na druhé byly provedeny opět odběry (celilakie negativní), sono a kolonoskopie. Vše v pořádku. Nyní už tři měsíce čekám na magnetickou resonanci na vyšetření tenkého střeva. Jen dodám, že jsem HLA B27 pozitivní, prý by to mohlo mít souvislost. Paní doktorka říkala, že je to divné, a že si úplně nemyslí, že resonance něco ukáže a jestli to fakt nemůžu mít ze stresu. Kdybych věděl, že nějaký mám, tak si to nemám problém přiznat, ovšem jediný stres, který mám je způsoben z nevědomosti toho, proč hubnu a co mi vlastně je. Všechny tyto problémy jsou dosti omezující jak v soukromém, tak pracovním životě. Nehledě na hubnutí, které je poměrně razantní. Nyní sedím v klidu u počítače, jedl jsem naposledy rohlík před hodinou a stejně cítím, jak to v okolí mého břicha "vře". Pohyb ani změna stravy nepomáhá, nevysledoval jsem, že by se to dělo více po nějaké konkrétní stravě (snad jen ostré to ještě zhoršuje). Už vážně nevím, co by to mohlo být a jak dál postupovat, jestli se mám snažit lékaře nějakým směrem navést. Stále si říkám, nemůže to souviset s odebraným žlučníkem? Mnohokrát děkuji za odpověď. Hezký den, Mirek (29 let).

Odpověď odborníka:

Mirku, určitě bych vyčkala na výsledek magnetické rezonance, zaměřila bych se na tenké střevo, na slinivku břišní apod. Pokud bude na břiše skutečně vše v pořádku a veškeré nálezy budou vyloučeny, zkuste se zaměřit na stravu. Nekomu vadí mléčné výrobky, někdo je citlivý na lepek (nemusí se jednat o celiakii, ale o intoleranci lepku). V případě častých stolic bez organického nálezu hovoříme o dráždivém tračníku, který bohužel nejde zcela vyléčit, ale omezit frekvenci stolic právě úpravou stravy, režimu, apod. Se žlučníkem obíže mohou souviset spíše nepřímo (viz funkční poruchy). Hezký den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Interní vyšetření
Články: Interní vyšetření
Interní vyšetření je soubor...
Častí společníci: reflux jícnu a astma
Články: Častí společníci: reflux jícnu a astma
Pokud se léčíte s astmatem...
Co všechno hrozí našim plicím
Články: Co všechno hrozí našim plicím
Jeden z nejhorších pocitů...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: