Nulové tsh po odstranění šž + ivf

dobrý den, jsem 2 roky po úplném odstranění ŠŽ z důvodu karcinomu, uzlík 1,5cm, který nikam nezasahoval. V Motole na nukleární endokrinologii proběhlo vyšetření, radiojod nebyl indikován, kontrola 1xročně. Je mi 35, 4 roky snaha o otěhotnění. Před operací hladiny hormonu ŠŽ byly v normě (já bez problémů-pouze uzlík a známky autoimunit.zánětu ŠŽ). Od té doby beru Euthyrox 125, hodnoty FT4 18, ale TSH záměrně 0,007. Nyní jsem v péči CAR (proběhli 3 neúspěš.inseminace,vyšetření průchodnosti vejcovodů-OK,spermiogram-OK) a v plánu je IVF. Gynekolog doporučil "vylepšit" TSH-je moc nízké. Endokrinoložka snížila dávku 6tblx 125 týdně - pouze přechodně a prý mi tím vystavuje riziku. Se snížením začínám tento týden,ale snížení dávky se prý projeví po cca 6t., já si mám cca za týden začít píchat hormonální stimulace, cca za 3 týdny by proběhl transfer oplodněného vajíčka..Zajímá mi jakou roli zde hraje TSH-vliv na otěhotnění, kvalitu vajíček? takhle rychle se TSH asi moc nezvýší, tak jestli bych s IVF neměla počkat. A pak je-li tu riziko při zvýšení TSH, je nutné ho tedy zvyšovat? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je to dosti komplikovaná situace. Každý reaguje na svůj hormonální stav trochu jinak. Osobně bych při fT4 18 (byť při nižším TSH) nečekala zásadní změny v oblasti plodnosti, nicméně, když to nejde, chápu, že se hledá příčina. TSH by se mělo udržovat co nejnižší, samozřejmě nějaké přechodné výjimky se snad udělat dají. Určitě by ale TSH němelo pokud možnou stoupnout nad 1. Já myslím, že nějaký vzestup TSH tam bude již za 3 týdny, takže šance na úspěch IVF tam je. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x