Nutkavé pocity

Dobrý den, obracím se za vámi s dotazem ohledně mého psychického a zdravotního stavu. Už delší dobu trpím, jak bych to řekla.. nutkavostí, aby měl o mě někdo strach. Tento problém, který mám přisuzuji mé rodině. Už kupu let mám dojem, že je můj zdravotní stav jaksi nezajímá. Když mi něco je, ani mi snad nevěří. Poslední dobou se to, ale zhoršuje. Před pár měsíci jsem si vyhřezla plotýnku a skončila jsem 8 dní na hospitalizaci. Hospitalizace mi dělala dobře, protože se o mě konečně někdo staral a "měl o mě strach". Navíc mi infúze a léky nedělaly dobře, takže jsem často kolabovala. Tyto stavy mi také dělaly dobře. Zhubla jsem za poslední dva měsíce 10kg, nemám chuť k jídlu, jsem unavená a mé bolesti související s vyhřezlou plotýnkou přetrvávají. Teď po hospitalizaci jsem zoufalá..mám bolesti, ale v nemocici mi už nepomůžou. Sice mě teď čekají rhb, ale to už prostě není ono. Beru denně několik analgetik a do toho ještě prášky na rozvolnení svalů, mydocalm. Ty jediné mě uklidňují a dostávají do pohody. Jinak ve chvílích, kdy mám bolesti právě přicházejí ty stavy, kdy chci aby se mi stalo ještě něco horšího a zase se o mě někdo zajímal. Nevím, zda s tím můžou souviset i stresové situace, kterými teď procházím. Úmrtí mého blízkého, zkouškové období a dalších kupa problémů. Psychologovi bych se ráda vyhla, neumím mluvit o svých problémech. Můžete mi poradit jak mám těmto stavům předejít? Vymyká se mi to z kontroly, občas mám myšlenky ohledně sebepoškození, předávkování apod., ale ráda bych tomu předešla. Života si vážím, ale zároveň hrozně trpím. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Katko, domnívám se, že bez psychologické konzultace se řešení Vašich obtíží neobejde.Jedná se pravděpodobně o nenaplněnou potřebu pocitu bezpečí a blízkosti, sounáležitosti a zájmu, které se Vám zvýraznily v důsledku aktuálního stresu, o kterém se zmiňujete, ale pravděpodobně vznikly již v době Vašeho dětství. Proto je nutné vyhledat psychologa/psycholožku a o Vašich problémech si s ním (s ní) popovídat. Vámi popisované obtíže lze vyřešit a zpracovat cílenou psychoterapeutickou péčí. Myslím, že Vás překvapí, jak mohou být setkání s psychologem příjemná a zejména pro Váši psychickou pohodu přínosná. Takové setkání již neodkládejte. Věřte, že se Vám brzy uleví, pokud příčiny svých problémů pojmenujete s odstraníte.

Mgr. Diana Valečková
Mgr. Diana Valečková

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Privátní psychologická a terapeutická praxe

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: