Nutnost konizace čípku

Je nutné provést dívce ve 20 letech konizaci čípku, pokud má lézi (vřídek) na čípku, který způsobuje mimomentstruační krvácení a možná i časté záněty v pochvě. Předrakovinové změny nejsou prokázány - CIN 1, ale má pozitivní HPV nález na čípku (viry 16 + 18), jinak cytologie v pořádku. Myslela bych si že u mladých dívek se konizace nedoporučuje, pokud nejsou prokázány předrakovinové změny. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Záleží hlavně na tom, kdy dívka začala s pohlavním stykem. Rakovina děložního čípku je v tomto věku velmi vzácná, ne však vyloučená. Problém je také, že je HPV 16 A 18 pozitivní.

Můžete se poradit i s jiným gynekologem. Dívka může být určitý čas jen cytologicky sledována.

MUDr. Věra Kuralová
 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: