Nutnost užívat antikoncepci po operaci hypofýzy

v roce 2004 jsem podstoupila operaci hypofýzy, poté ještě ozáření leaserem pravidelně navštěvuji endokrinologa a ten mě nutí brát antikoncepci, z důvodu zajištění menstruace. po operaci nementruuji. můj gynekolok tvrdí, že nevidí důvod užívat nuceně antikoncepci a dodávat hormony. můžete mi tedy poradit, zda je nutno užívat antikoncepci za účelem menstruace, vyšetření kostí mám vpořádku, nemám žádné problémy, naopak při užívání antikoncepce mě bolí žíly a jsem oteklá

Odpověď odborníka:

Dobry den, predpokladam, ze antikoncepci Vam podava jako substituci pohlavnich hormonu, kterych muzete mit po operaci a ozareni hypofyzy malo. Dostatek pohlavnich hormonu je dulezity, aby se u Vas casem nerozvinula osteoporosa a ateroskleroza tepen. I kdyz jste ted v poradku, casem byste byt nemusela. Doporucila bych konzultovat Vaseho endokrinologa, event. at Vam pri Vasich obtizich (otoky a pod) zkusi nasadit jiny druh subsituce. Mejte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: