Nutnost vyšetření na ct

Dobrý den, asi půl roku pociťuji jemnou bodavou bolest v pravé zadní části hlavy. Bolest není nikterak velká a objevuje se nepravidelně během dne. Občas mívám rozostřené vidění na pravé oko. Výsledky vyšetření u neurologa byly negativní, motorika v pořádku. Lékař mi oznámil, že na 95% jsem v pořádku, ale i přesto mě posílá na vyšetření CT. Mám hrůzu z tohoto vyšetření, vím, že je nebolestivé, ale mám obavy z alergické reakce na jód i ozáření mě děsí. Můj dotaz zní, je-li v mém případě toto vyšetření opravdu nutné a jestli příznaky, které mám, nemohou souviset třeba se skříplým nervem ze špatného pohybu (ze sportu)? Moc prosím o brzkou odpověď, děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, samozřejmě můžete vyšetření odmítnout, je to vaše volba. Pokud by ale byly na mozku nějaké strukturální změny, které bolest způsobují, nedozvíte se to. I podle zasažení očního nervu (v zadní části hlavy, ukazuje na to rozostřené vidění) by bylo lepší pro váš klid vyšetření podstoupit. Hlavové nervy (včetně očního nervu) nevystupují z páteře, ale z mozkového kmene - to je výše než byste si je mohla běžně poranit při sportu. Při CT vyšetření je dávka záření (rentgenového) opravdu minimální a nebylo zjištěno žádné poškozování tkáně. Pokud jste na něco alergická, je vaší povinností to lékaři oznámit. Pokud o žádné alergii nevíte, můžete být klidná, pro případ neočekávané alergie jsou pracoviště vybavena (před aplikací kontrastní látky dostanete pravděpodobně lék proti alergii a mají i léky na zvládnutí akutní větší reakce.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: