Obava z těhotenství

Pane doktore, chtěla bych se na vás obrátit s mým problémem. Napíšu sem všechna data, abyste měl co nejvíce informací a mohl se tak pokusit mi co nejlépe odpovědět. 12. 4. jsme s přítelem provozovali petting, ale obávám se, že mohlo dojít k zavedení spermatu do pochvy. Asi týden po tom mě začaly bolet prsa a měla jsem pnutí v podbřišku spojené s bolestmi. Nakonec 27. 4. přišla menstruace, ale byla mnohem slabší a kratší než obvykle, což mě vystrašilo. Bolest v prsou přestala hned tento den. Po této podezřelé menstruaci mě ale stále pobolívalo v podbřišku a začala jsem mít častější nutkání močit, a protože si nemůžu těhotenství kvůli věku dovolit, šla jsem k gynekoložce, aby se mohlo v tomto případě zakročit včas. Ta mi sdělila, že by se spíše mohlo jednat o nějaký zánět a napsala mi antibiotika. Také mi dělala ultrazvuk (jen přes břicho) a řekla, že těhotenství se nemusím obávat - to bylo 20. 5., a tak mě napadlo, že případné těhotenství by tak stejně ještě neodhalila. Před touto návštěvou jsem si 6. 5. udělala těhotenský test (mamatest), který byl negativní. Po dobrání atb jsem ale stále měla problémy s močením a ani mi to moc jako zánět nepřišlo, proto jsem si včera 31. 5. udělala ještě dva těhotenské testy (women secret baby), oba vyšly negativní (z ranní moči). Zase mě ovšem začala bolet prsa a zdá se mi, že se i zvětšila. Mám doma ještě dva tyto testy stejné značky, které se chystám udělat za týden. To bych někdy i měla dostat menstruaci, ale moc tomu nevěřím. Je možné, že by všechny testy mohly být negativní, i když bych byla těhotná? Zvážila jsem sugeraci těchto těhotenských příznaků (tedy nafouklý podbřišek, nevolnost po celý den - ráno nejhorší, zvýšená potřeba močení, bolest a zvětšení prsou), ale lze si snad vsugerovat i tu bolest prsou? V životě jsem je takhle citlivá neměla... Děkuji za jakoukoli radu anebo vaše zhodnocení situace.

Odpověď odborníka:

Lucie,
vsugerovat si těhotenské příznaky je možné, včetně zvětšování břicha. Bylo to častější v době, kdy nebyly k dipozici současné vyšetřovací metody (krevní a ultrazvukové). V literatuře byl popsán i císařský řez z důvodu nepostupujícího porodu při namýšlené graviditě, kdy pacientka přesvědčila i lékaře.
Selhání více gravitestů je málo pravděpodobné, ale vyloučit to nelze. Proto bych doporučil opakovanou kontrolu u Vaší gynekoložky/gynekologa. V úvahu kromě gravidity připadá ještě hormonální nerovnováha po 40. roce věku nebo vysoký prolaktin.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Články: Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Dříve platné teorie o tom...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Články: Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Vypadávání vlasů může být...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x