Obava - zánět střed. ucha

Dobrý den, prodělávám relativně silnou rýmu (nachlazení), včera jsem měl silně zalehlé ucho. Dnes ráno mi "odlehlo" a nadále už je to relativně dobré. Ovšem jako menší jsem opakovaně prodělával záněty středouší, pouze na levém uchu (asi 10x). Jen se chci zeptat, jestli by se zánět neprojevil už dříve (včera v noci), mám totiž až panickou hrůzu z propichování a punkcí. Je mi jasné, že budu muset nejprve za praktickým lékařem. Děkuji za odp.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petře! Zánět středního ucha se v dětství někdy urputně opakuje, u dospělých ho vidíme mnohem méně často. Pokud vás ucho nebolí, nejedná se o akutní zánět středního ucha, který by vyžadoval paracentézu, tedy propíchnutí bubínku. Zalehnutí ucha svědčí o špatném provzdušnění středouší, které je způsobeno otokem sliznic při rýmě. Kupte si v lékárně nosní kapky typu Nasivin a solný roztok určený k aplikaci do nosu, např. Vincentku, Physiomer, Sterimar a pravidelně je aplikujte. Zmírníte otok nosní sliznice, středoušní dutina se lépe provzdušní a sníží se tak riziko rozvoje zánětu středního ucha. Pokud by zalehnutí ucha přetrvávalo i po odeznění rýmy, navštivte ORL lékaře. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: