Obava ze svalových záškubů

Dobrý den, Pro závratě a trnutí a občasné ztuhnutí prstů ruky jsem byla vyšetřena neurologrm cca před dvěma měsíci, nález v pořádku, ještě čekám na výsledky EP. Problém je v tom ,že nyní mi již 6 týdnů mi cuká sval pravé nohy, postupně se to změnilo spíš na nepříjemný pocit spojený s neustálým napětím svalu, nemohu nohu uvolnit. Cukání se přeneslo i do chodidla, a já se začala bát ALS, jak se o této nemoci v poslední době mluvilo. Koukala jsem si na jazyk a zjistila jsem, že se mi různě vlní a cuká, v klidu i při vyplazení.včera hodně, dneska už málo. Jsem hypochondr. Mohlo by to být způsobeno i strachem? Moc Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, vyčkejte prosím na výsledky neurologických vyšetření a zbytečně si nepřidělávejte starosti přehnaným pozorováním. Závratě a trnutí nepatří do obrazu ALS. Cukání v noze nebo jazyka může mít i jiné příčiny a samozřejmě může být vyvoláno i strachem. Fascikulace/cukání svalu je specifický typ záškub, který odliší spíše neurolog od jiných záškubů než laik. Vy si je můžete splést s obyčejným třesem. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x