Obavy o růst dery

Paní doktorko, chtěla jsem vás požádat o radu ohledně růstu mé dcery (nyní 19 měsíců), za poslední půlrok dost vyrostla a je vyšší než její vrstevnice..... Narodila se 1 den "po termínu", 51 cm, 3530g, obvod hlavy 35 cm. V 6 tý: 54 cm, 4270 g, 38cm; ve 3 měs.: 61 cm, 5690g, 40,5cm; v 6 měs.:67 cm, 7500g, 43 cm; ve 12 měs.: 75 cm, 9770 g, 46,5 cm; v 18 měs.: 86 cm, 1148 g, 48,5 cm. Skok o 11 cm za půl roku, není to příliš. V růstovém grafu "skočila" z 50 percentilu na 90! Nemůže to znamenat nějakou poruchu? Manžel měří 184 cm, já 165 cm (moji rodiče 168 cm otec a 185 cm matka). Předem děkuji za odpověď. H.L.

Odpověď odborníka:

Hano. Vaše dcera rostla do 1 roku života zcela normálně dle údajů, co jste mi poskytla. Během druhého roku života děti obvykle vyrostou o 7,5cm průměrně, takže 11 cm za 9 měsíců není málo. Nicméně z jedné hodnoty nelze udělat závěr. Během druhého roku si dítě upevňuje svoji "pozici" v růstovém grafu, takže bych se zatím neobávala. Je třeba růst sledovat ve spolupráci s obvodním pediatrem, případně vysledovat případné jiné varovné známky možné hormonální poruchy. V případě pokračování rychlého růstu by samozřejmě bylo vhodné vyšetření endokrinologem. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: