Obavy o zdravie a plodnosť

Dobrý deň, hanbím sa zato a niesom nato hrdá, ale pred 6 rokmi som ako nezodpovedná 14-ročná v priebehu 1 roka užila raz tabletu postinor a raz escapelle s odstupom približne 4 mesiace, vedľajšie účinky lieku sa na mne vo väčšj miere neprejavili,menštruácia bola odvtedy približne pravidelná (plus mínus jeden týždeň). Preventívne prehliadky u gynekológa boli v poriadku, od 16 rokov som užívala som HAK približne rok a pol, pri kontrole hormónov počas užívania boli výsledky v poriadku, po roku a pol som ju vysadila.Pred rokom mi boli robené testy na endokrinológii na hormóny štítnej žľazy,SHBG,testosterón,progesterón,DHEAS,FAI. Výsledky boli v poriadku, testosterón free test bol 4,76 namiesto normy do 4,70, ostatné všetko v poriadku. Momentálne je menštruácia stále pravidelná približne 30 dňový cyklus, plus mínus ten týždeň. Bojím sa však aký mohli mať na mňa tieto lieky vplyv a takisto aké môžu mať ešte následky do budúcna, keďže som bola veľmi mladá a v období dospievania, či si mám dať pre istotu vyšetriť aj hormonálny profil u gynekológa, veľmi sa bojím že by som mohla mať v budúcnosti problém s otehotnením, prosím poraďte mi. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, musím Vás vopred uistiť, že sa nemusíte ničoho obávať, pokiaľ ide len o antikoncepcii. Nie je to nič iné, ako hormonálne posobky, ktoré sú telu vlastné,len priemyselne vyrobené a vytitrované tak, aby na dobu, kedy žena si nemože dovoliť oťarchavieť, zabránili ovulácii.Escapelle a Postinoor sú gestagénne, neobsahujú Estogény, tie možu pri nedodržiavaní dávok sposobiť nepravidelné krvácanie.Niekedy majú i iné priaznivé vplyvy napr. na pleť, vlasy atď., ale majú i zradné posobenie hlavne pri genetickej náchylnosti na trombózy. Neobávajte sa, ale neodkladajte graviditu na veľmi neskoro. 30- ročná je ideálne aspoň 1 dieťa porodiť a to i z toho dovodu, že sa tým prestaví mliečna ľaza a menej je potom náchylná na rakovinové ochorenia.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: