Obavy z choroby

Dobrý den, mám dotaz ohledně ALS - trpím hypochondrickou poruchou a po přečtení jednoho článku jsem se této nemoci začala extrémně obávat, pozorovat se, každé škobrtnutí nebo chvění bylo podezřelé... I když bylo neurologické vyšetření(základní) zcela v normě, nemohu se svých obav zbavit, i s výhledem na možnost onemocnění v budoucnu. Snažím se uklidnit statistikou a prosím Vás o vyjádření: 1.) je pravda, že ve věku kolem třiceti let je výskyt ALS velmi vzácný a když, tak to bývají hlavně ty dědičné formy? 2.) Dědičné formy se dědí obvykle dominantně, tj. pokud v přímé linii (rodiče, prarodiče, strýcové, tety) nikdo tuto nemoc neměl, neměla by mi dědičná forma "hrozit"? 3.) Příčiny nemoci prý nejsou známé, objevily se jen studie, že je snad riziková vrcholová fyzická zátěž(fotbalisté, armáda). Chtěla jsem se zeptat, jak je to s alkoholem? Slyšela jsem o poškození mozku ve smyslu paměti, demence, ale jako laik nevím, jestli tím pádem může mít nějak větší vliv i na riziko ALS... Jsou třeba nějaké studie, zda výskyt u pravidelných pijáků nebo dokonce přímo alkoholiků je stejný/vyšší, než u jiných lidí?Téměř každodenní, byť ne nijak přehnané, popíjení piva a vína je moje asi jediná větší neřest, jinak žiji tak průměrně zdravě, nekouřím. Snažím se to omezit, ale v průměru ty 2-3dc vína nebo jedno pivo denně vypiji (někdy nic, jindy víc) Možná ještě ujíždím na sladkém, ale tam vliv nepředpokládám. 4.) Stále se neví o žádném významném rizikovém/preventivním faktoru? Děkuji mnohokrát za informace

Odpověď odborníka:

Dobrý den Šárko. Děkuji za Váš dotaz. ALS je velmi vážná choroba a Vaše informace jsou téměř přesné. Pokud by se jednalo u Vás o tuto chorobu, tak by na ní neurologové přišli. Proto se domnívám, že jí netrpíte. Bohužel výzkumníci stále přesně neví, čím je onemocnění způsobeno. Rozhodně si nemyslím, že jakýkoli záškub ve Vašem těle by naznačoval tuto chorobu, která se rozvíjí plíživě. Dědičnost zatím není prokázána. Alkohol téměř vždy působí poruchy paměti, pozornosti a dalších kognitivních funkcí. Avšak přímá souvislost mezi pijáctvím a ALS nebyla prokázána. Jedno pivo nebo sklenka vína ničemu neuškodí, ale nejhorší je pravidelné popíjení většího množství alkoholu, zvláště tvrdého alkoholu. Domnívám se, že pojídání sladkého nemá vliv na vzniku choroby. Bohužel nejsem obeznámena s protekvitními faktory, které by snižovaly riziko vzniku ALS. Rozhodně bych se ALS nebála, protože stejně byste mohla mít strach např. z cévního onemocnění jako je infarkt myokardu nebo CMP, které Vás nikdy nemusí postihnout. Pokud se budete bát jakéhokoli onemocnění, nemůžete fungovat v běžném životě, proto by bylo vhodné na takové věci pokud možno nemyslet, protože potom kvalita života významně klesá a to by byla škoda. Děkuji Vám za důvěru a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: