Obavy z hiv

DOBRÝ DEN.Hodně se bojím nemoci HIV.V minulosti jsem byl již dvakrát na HIV testech.Pokaždé s negativním výsledkem.Mám jednu přítelkyni,ta má také negativní výsledek.Jsme si věrni.Nebojím se přenosu od ní,ale z okolního prostředí.Mám dvě otázky ohledně přenosu, kterých se bojím. Chodím holičce na stříhání.Je to známá,dělá to jen příležitostně po práci.Když mi holí krk,tak se bojím . Může mne nakazit tou břitvou?Nevím jestli nástroj jen myje vodou,nebo ho dezinfikuje.Jedno vím ale jistě. Nikdy mne tou břitvou neholí ani současně s jinou osobou ani bezprostředně po někom.Spíš přijdu ten den jen já, nebo půl hodiny až hodinu po někom. Druhá otázka je ohledně přenosu přes tuhé mýdlo v koupelně. Když bych se šel chvilku po někom mýt stejným mýdlem.Které by nebylo ještě suché. Umýval si celé tělo včetně penisu(žaludu)a na tom mýdle by byla malá stopa krve,nebo sperma. Mohl bych se takto nakazit? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Mladý muži, nejhorší je, když si člověk vytvoří strach z nemoci nebo ze smrti. Je dobře, že dbáte o prevenci a myslíte na onemocnění AIDS. Na straně druhé, přenos je možný primárně krví, případně tekutinami jako je ejakulát, ale i tehdy musí být určitý objem a také koncentrace viru, aby se mohl přenést a pak také dispozice člověka-protože ne každý se nakazí. Dodržujte bezpečný sex, eliminujte vše negativní, samozřejmě vyhýbejte se situacím, kdy je možné se kontaminovat krví-případně vyměňte holičku. A dávejte na sebe pozor, pokud by bylo něco potřeba, můžete mne navštívit v Sexuologickém ústavu, abychom věc spolu ústně probrali. Přeji pěkný den. MUDr. Luděk Fiala

odb. as. MUDr. Luděk Fiala MBA
odb. as. MUDr. Luděk Fiala MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví, sexuologie
Pracoviště: Sexuologický ústav VFN v Praze a 1. LF UK

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: