Obavy z pohlavní nemoci

Drahá Paní doktorko/ drahý Pane doktore, vím, že na této stránce je to celkem klišé, ale měl jsem asi před 6 týdny nechráněný pohlavní styk s aktivní osobou (já jsem pasivní, doslova jednou ročně). Každopádně, můj dotaz se ale týká spíše paranoii. Je možné, že po 2 týdnech co mi kamarádka připomněla, že bych mohl něco chytit jsem začal mít z psychiky příznaky chlamydií/kapavky s virózou a teplotou, která ale brzy ustoupila (bez pocení ve spánku, bez bílého povlaku, aftů v ústech, změn na kůži nebo bolesti kloubů a svalů, prakticky jsem) které jsme pomocí mé praktické lékařky vyloučili pomocí testů, ty byly moje psychická podpora a pár dní po té, co jsem léčil zánět močového měchýře, zmizeli. Poté jsem se začal zajímat o HIV a zjistil jsem, že některé příznaky by trochu odpovídali. Zároveň se za asi 6 týdnů od styku kdy jsem zažíval největší stres v práci objevila nespavost (divné výjevy při zavření očí, noční můry, a časté buzení s trošičku zpoceným pyžamem bez horečky, spíše studený pot) a po takových 4 dnech bez pořádného spánku mě bolí klouby, jsem naprosto vyčerpaný, bolí mě v krku a myslím jen na nejhorší, navíc jsem si kontroloval uzliny tak často, že jsem si je možná zase z paranoii nahmatal zduřelé (podpaží, krk, třísla). Teď k odpoledni se můj stav rapidně zlepšil, jakmile jsem opustil práci a začal relaxovat. Dokonce ani lymfatické uzliny jsem si jaksi zázračně nenahmatal. Může můj psychický stav mít tak obrovský vliv na fyzický stav? Děkuji mnohokrát

Odpověď odborníka:

Adame, hezky jste popsal své potíže. Doporučovala bych Vám nechat si udělat test na HIV infekci (je to možné i anonymně), aby jste se mohl uklidnit, obavy z nákazy Vás natolik stresují, že by mohly být pravděpodobnou příčinou Vašich tělesných potíží, psychika a fyzický stav jsou neoddělitelné části lidského těla, které se navzájem ovlivňují. Přeji Vám pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: