Obavy z rakoviny

Dobrý den, před měsícem mi zjistili při cytologickém vyšetření výsledek:ASC-H (nelze vyloučit HSIL), MOP II, atypické nezralé buňky, projevy HPV infekce, stěr uspokojivý, aktinomykóza-susp. smíšená flóra. Doporučení-kontrola za 3-4 měsíce. Zhruba ve stejnou dobu jsem měla vyšetření z krve a moči, které zjistilo v moči Leukocyty v počtu 68 (norma je 0-20) a Epit. dlaždicovité 42 (norma 0-10). Mohou tyto dva výsledky spolu souviset? Jak moc se mám obávat rakoviny? Chodím na cytologii pravidelně a toto je můj první špatný výsledek. A ještě jeden dotaz na Vás mám. Byla mi doporučená (pro další kontrolu) nějaká nová technologie cytologického vyšetření, která se prý ovšem hradí částkou 500,-Kč. Jaký je rozdíl mezi klasickým a tímto lepším vyšetřením? Mám zvolit klasiku nebo tuto novou? Předem děkuji za Vaší odpověď. Lucie

Odpověď odborníka:

Močový a cytologický nález spolu nijak nesouvisí o rakovinu se jistě nejedná jen o buněčné změny které budou za 3 měsíce zkontrolovány a pokud nebude zřejmé jakým směrem by se jejich vývoj ubíral pravděpodobně by se odstranily konizací,takže nepropadejte panice. Metoda která je vám nabízena je pravděpodobně LBC cytologie,lze ji jen doporučit. Nová metoda LBC významně zlepšuje kvalitu vyšetření a zvyšuje možnost včasného záchytu závažných buněčných změn na děložním čípku. Současně z jednoho již odebraného stěru umožňuje tato metoda detekci typu viru HPV, jenž závažné onemocnění čípku způsobuje. Vyšetření je bezbolestné, provádí se v ambulanci a kartáček s odebranými buňkami se „vypere“ ve speciální fixační tekutině, v níž jsou buňky transportovány do cytologické laboratoře. V laboratoři jsou pak vyhodnoceny dvojím způsobem: mikroskopickým vyšetřením lidským okem specialisty- cytopatologa a následně opakovaně vyhodnoceny elektronovým mikroskopem, který dokáže najít a označit v přehledném terénu i jedinou abnormální buňku. Tímto procesem je výrazně sníženo riziko přehlédnutí závažných změn těchto buněk. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x