Občasné píchání a tlak u srdce

Dobrý den, můj dotaz se týká občasného píchání a tlaku u srdce (občasným myslím tak 1 až 2 krát za čtrnáct dní). Jelikož je mi 15 let, tak bych nepředpokládal, že by to mohlo mít něco společného s infarktem, ale chtěl jsem se jenom zeptat, jestli je to normální nebo mám radši navštívit lékaře? Ptám se, protože jsem na internetu narazil na články, které vyvracejí, že jde o infarkt, ale také na články, které říkají, že při opakovaném píchání u srdce se možná jedná o infarkt. Je to pro mě celkem důležité, protože máme infart v rodině. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Pane Zdeňku. Je velmi nepravděpodobné, že by popsané potíže ve Vašem věku souvisely s nějakým srdečním problémem. Ke zhodnocení stavu by ale bylo potřeba znát více detailů (za jakých okolností se potíže objevují?, jsou nějak vázány na námahu? aj...). Takže doporučuji probrat potíže v rámci celkové preventivní prohlídky u praktického lékaře -pediatra (měla by se provést v 15, 17-ti a výstupně) jejíž součástí by mělo být i zhodnocení rizika cévně-srdečních onemocnění s přihlédnutím k výskytu nemocí ve Vaší rodině (a také některé krevní testy na toto zaměřené...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ztrácíte paměť? Rozpoznejte nemoc od obyčejného zapomínání
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Když se řekne srdeční infarkt
Články: Když se řekne srdeční infarkt
Srdeční infarkt je běžně...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kůže prozradí, na co je tělo alergické
Články: Kůže prozradí, na co je tělo alergické
Mnoho lidí přichází k...
Roztroušená sklerosa
Články: Roztroušená sklerosa
Roztroušená sklerosa je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: