Občasné píchání pod žebry v návaznosti na ivf?

Dobrý den,předem se omlouvám za obšírný dotaz.Nevím jak jednoduše bych ho vysvětlila.Již více jak 1,5roku mám občas mírné problémy,když delší dobu chodím.Začne mě jakoby tlačit,či píchat pod pravými žebry(viz červený bod na obrázku).Je to úplně ten samý pocit,jako když někdo špatně dýchá a při běhu ho začne bolet v boku.U mě je to ale z chůze a tlačí to několik dnů,než to přejde,navíc na jiném místě.Nevadilo by mi to tolik, kdyby to mělo horší průběh u IVF,které jsem prodělala zatím neúspěšně jednou.Měla jsem hodně narostlých folikul(21)a ty tak strašně tlačili na místo přibližně stejné,jako to,kde mě občas tlačí, že jsem ke konci IVF procedury nemohla bolestí vůbec chodit (jen jsem se šourala v předklonu).Po odejmutí folikul bolest po několika dnech přestala.Píšu proto,že mám strach,že se tento stav může opakovat i kdybych náhodou otěhotněla a měla v sobě dítě xkrát větší jak folikuly.Je vůbec možné na takovouto otázku odpovědět?Tušíte,čím by to tlačení,píchání mohlo být způsobeno?Přikládám krevní testy,které mám navíc již asi půl roku mírně zvýšené(dělané byly 3x).Strávila jsem 2hodiny v NL(kde žiji)na interně,kde mě vyšetřovali (jen "ručně"pohmatem), dávali spoustu otázek a dělali nějaké podrobnější krevní testy, ale nic se neukázalo. Závěr byl ten, že testy ukazují na to, jako bych v těle měla nějaký zánět,ale vyšetření prý nic neprokázalo.Nejde mi přidat do přílohy druhý obrázek krevních testů: Hemoglobine8,6mmmol/l;Hematocriet46%;Erythrocyten5,56E12/L;MCV83fl;MCH1,55fmol/cel;MCHC18,6mmol/l;trombocyten437 E9/l;Leukocyten 12,8 E9/L.Pak je tam ještě diferenciace,kdy všechny hodnoty jsou v normě kromě segment ABS(SEGA) je 8,66 E9/l.Děkuji moc za trpělivost.Helena

Odpověď odborníka:

Milá Heleno, je opravdu obtížné zodpovědět Vaše dotazy, když jsem Vás nevyšetřila a neporadili Vám lékaři, kteří Vás několikrát viděli osobně. V krvi máte lehce zvýšené hodnoty bílých krvinek. Pokud se vyloučil zánět nebo nějaké jiné celkové onemocnění, stačí krevní obraz občas zkontrolovat, jestli se nic nezhoršuje, a neřešila bych to. Potíže v oblasti pravého žeberního oblouku vázané na pohyb by mohly souviset s páteří, pohybovým aparátem. Zhoršení při IVF zřejmě nebylo dané zmnožením samotných folikulů, spíše je možné, že jste měla hyperstimulační syndrom a při něm ascites (tekutinu v břiše) anebo otok vnitřních orgánů v důsledku náhlých hormonálních změn. Nevím, jaké jsou možnosti dalšího vyšetření v Nizozemsku, ale kdybyste byla v Česku, poslala bych Vás na ultrazvuk břicha se zaměřením na játra a podjaterní krajinu (to je základní vyšetření, možná jste je už měla) a vyšetřila bych rentgen pravé půlky hrudníku a hrudní páteře. Dále bych doporučila vyšetření u rehabilitačního lékaře. případně by ještě přicházelo v úvahu CT pravého podžebří, ale to až po zvážení okolností, to už není vyšetření pro každého. Snad Vám tyto rady budou k užitku.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zamčením „dveří“ do lymfatického systému se přestane šířit rakovina
Schizofrenie
Články: Schizofrenie
Schizofrenie, doslovně...
Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
Články: Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
U mnoha zdravotních...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Alkohol a chřipka
Články: Alkohol a chřipka
Tradiční "chlapské" rady...
Jak jste na tom s hořčíkem?
Články: Jak jste na tom s hořčíkem?
Trápí vás problémy se zády...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: