Občasné rozmazané vidění a řezání očí

Dobrý den, mám takový zapeklitý problém. Občas mám období (ale i několika týdnů) kdy se ráno vzbudím a vidím rozmazaně. Ale třeba jen na jedno oko a hodně, druhý den když se vzbudím, tak třeba málo na obě, pak třeba i hodně na obě, pak zase třeba jedno oko vidí dobře a rozmazaně vidím jen na jedno. Pak se můžu vzbudit a vidět dobře. Vždycky se mění oko a intenzita a vždycky se to změní po spánku. Abych to popsala, to rozmazané vidění je jako když si dáte do očí krém. Když to mám hodně, pálí mě a slzí sami od sebe jako když krájíte cibuli. To už mi pak vadí ostré světlo a to je doprovázené takovým pálením jako když se podíváte do slunce a hučením v uších a v hlavě, tak jako když zíváte. A to už mě to oko bolí tak jako když bych si na něj z venku tlačila. A to je stále dokola už nějakou řádku let. Teď jsem měla dlouhé období kdy se mi to vůbec nestávalo, protože jsem si do očí kapala umělé slzy, které mi poradila paní doktorka, protože tam nic neviděla a nevěděla si rady. Ale už nezabírají, jestli zabíraly a teď to mám už druhý týden. Už jsem byla u několika doktorů a nikdo nic. Jedna mi řekla, že tam nic nevidí, ale pro jistotu mi napíše brýle na dálku, že tam mám asi jednu dioptrii. Taky jsem zkoušela vitamíny na oči a nic. Už jsem zoufalá. Taky by mohlo mít souvislost to, že mám chronickou rýmu. Nebo chronickou - to mi řekli u doktora, ale v podstatě je to tak, že ani moc nesmrkám, jen se mi tvoří hleny a ty mi automaticky nějak sklouznou do krku, pak tam mám knedlík a musím ho plivat. Neví co se mnou, na mandlích jsem byla. Pak mi píská v uších a to je věc, kterou prý doktoři taky neumí vyléčit, musím se s tím naučit žít. Jeden jediný doktor mě kvůli té rýmě poslal do tunelu, ale nic tam nebylo. Jinak nic, všichni mi řeknou že neví co se mnou a pošlou mě domů. Pro předtavu: oči mě trápí už tak 8 let, píská mi v uších poslední 3 roky, možá dýl a ty hleny mám tak od 10 let, ale trochu to zmírnilo odebrání mandlí - i chrápání. Pomozte prosím! Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z pohledu očního se jedná pouze o poruchu slzného filmu, a pomohou tedy umělé slzy. Oči si na ně po nějaké době mohou na konkrétní preparát zvyknou a je třeba ho změnit. Zvolte tedy jiné kapky a s partnerem se domluvte, ať Vám během spánku zkontroluje, zda náhodou nespíte s nedozavřenými víčky. Je možné zvážit odebrání bakteriologického a chlamydiového stěru z oka pro zjištění případného chronického zánětu, ale tuto možnost vidím jako nepravděpodobnou.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: